Obligatoriu pentru românii care stau la curte. Pentru a nu deranja păsările și a le încuraja să folosească baia, aceasta ar trebui instalată departe de casă, într-un loc liniștit, ferit de privirile directe din ferestre. În general, dacă păsările te zăresc prin ferestre, s-ar putea speria. În plus, locul ales ar trebui să ofere și umbră și adăpost, astfel încât păsările să se simtă în siguranță, scrie Capital.
Băile tradiționale din sticlă sau cele adânci s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru curte, deoarece sunt alunecoase, greu de curățat și periculoase pentru păsări. Un alt dezavantaj este că păsările nu sunt singurele creaturi cărora le place să se bălăcească. Veverițele, rozătoarele și șerpii pot veni în căutarea unei surse ușoare de apă. De asemenea, afluxul de păsări care caută apă poate atrage felinele care vor să le vâneze. În plus, ţânțarilor le place apa stătătoare, iar apa din băile pentru păsări este cea mai potrivită. Acești dăunători transmit boli precum virusul West Nile și malaria.
Pentru a evita aceste probleme, se recomandă construirea unor băi naturale, cu apă puțin adâncă și în mișcare. Apa în mișcare nu permite înmulțirea țânțarilor și este mai sigură pentru păsări. Alternativele la baia tradițională pentru păsări pot varia de la opțiuni simple, precum fântâni solare, până la iazuri cu un habitat natural.
O opțiune practică este instalarea unei fântâni cu panou solar, care poate fi adăugată într-o baie deja existentă. Aceasta menține apa curată, previne dezvoltarea algelor și oferă un mediu mai sănătos pentru zburătoare. De asemenea, puteți improviza o baie naturală cu un vas puțin adânc (precum o tavă sau un capac), ușor înclinat. Acest lucru permite păsărilor să pătrundă în capătul mai adânc. Așezați-l lângă arbuști, pentru umbră și protecție împotriva pisicilor!