COD RUTIER! Şoferii riscă să rămână fără permisul de conducere dacă nu se duc la examinarea recomandată de orice medic

Șoferii ar putea să-și piardă permisul de conducere mai ușor, în cazul în care un medic, nu doar cel de familie, observă o afecțiune ce nu permite deținerea unui permis auto.

29 nov. 2018, 09:33
COD RUTIER! Şoferii riscă să rămână fără permisul de conducere dacă nu se duc la examinarea recomandată de orice medic

Astfel, în cazul în care observă o afecțiune incompatibilă cu deținerea unui permis auto, medicul va putea să trimită șoferii la o examinare medicală, scrie a1.ro. Șoferii vor fi, însă, obligați să se prezinte la o clinică autorizată, ca să nu-și piardă automat permisul.

Citeşte şi Şi-a pierdut permisul de conducere în mai puţin de o oră după ce l-a primit

„Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată (…), cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că există un ordin al ministrului sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor.

Deși a fost respins inițial de Senat, documentul a fost adoptat azi la Camera Deputaților și, pentru a se aplica, mai are nevoie de promulgarea prin decret prezidențial.

Biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate. În urma prezentării la clinica autorizată, șoferul riscă să-și piardă permisul auto în cazul în care este declarat inapt, caz în care clinica va trebui să informeze poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării.

Acesta poate să rămână pieton și dacă nu se prezintă la examinarea medicală. Acest lucru se va întâmpla, însă, după ce poliția rutier va retrage permisul la data primirii comunicării medicului.

Șoferii vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora li s-a retras actul.