„Eşti varză! Analfabetă! Hai, lasă boceala!”. O învăţătoare de la Şcoala 79 din Bucureşti înregistrată când jigneşte şi ţipă la elevii săi. Conducerea şcolii o apără: Are doar „un timbru impunător”

Nici nu a început bine şcoala că a şi apărut un caz care nu face cinste învăţământului românesc. O femei acuză o învăţătoare de la Şcoala 79 din Bucureşti că îi teriritează pe copii la clasă, că ţipă la ei şi îi jigneşte. O înregistrare cu învăţătoarea care o jigneşte pe fiica femeii care a reclamat-o a fost publicată de Libertatea. Conducerea şcolii o apără pe învăţătoare, declarâd că are doar "un timbru impunător", că peste un an se va pensiona şi nu a mai fost reclamată până acum.

28 sept. 2022, 15:12
„Eşti varză! Analfabetă! Hai, lasă boceala!”. O învăţătoare de la Şcoala 79 din Bucureşti înregistrată când jigneşte şi ţipă la elevii săi. Conducerea şcolii o apără: Are doar „un timbru impunător”

Mama unei eleve de la Școala nr. 79 din București o acuză pe învățătoarea Mihaela Radu că își umilește și jignește constant elevii. Aceasta a adunat și înregistrări audio în care dascălul ridică tonul la copii și îi numeşte „analfabeţi” şi „mincinoşi”.

Libertatea a redat dialogul dintre învăţătoarea Mihaela Radu şi o elevă, la ora de limba și literatura română, clasa a IV-a. Dascălul verifică temele copiilor. Una dintre eleve citește cerința cu voce tare, apoi dă răspunsul.

– De ce l-a trezit mama pe Nică mai devreme? – Mama l-a trezit pe Nică mai devreme ca să-i spună câtă treabă are”. 

– Ca să-i spună «am multă treabă, culcă-te la loc»?! Așa ai înțeles tu?! Ia dă încoace caietul!”  Continuă, cu ton ridicat: „«La trezit»?! Așa se scrie? Și așa mi-ai spus?! Cum mi-ai citit mie răspunsul!? Că am auzit că te bâlbâiai… cum trebuia să-mi răspunzi? (…) Ia uite, și «la rugat», fetițooo! Ești clasa a IV-a, analfabetă, scrii «l-a rugat, l-a chemat» fără cratimă?! (…) Nu ți-e rușine? Cum ai ajuns, fato, în clasa a treia? Măi fetiță, măi! (…) Vai, vai, vai”.

Pe măsură ce găsește mai multe greșeli de ortografie în caietul elevei, învățătoarea țipă și mai tare.

„Du-te la loc, hai, lasă boceala, lasă boceala! Ce să-ți povestesc… Unde te duci tu în fiecare zi? La înot? Da!? Du-te la înot și-o să ai notele… să înoți. Foarte slabă ești în ultimul timp! Uită-te și tu hal de temă, ție nu ți-e rușine?! Vă trebuie școală, nenică! Ce să faci cu înotul!? Ce să spun…”, continuă învățătoarea.

Ia-ți caietul, ești varză! Pune mâna și învață ortograme. Și pune mâna și fă-ți temele cu seriozitate, nu în bătaie de joc! Du-te de aici, să nu te mai văd!”, mai spune răstit învăţătoarea.

ASCULTĂ ÎNREGISTRAREA AICI

Părintele care a reclamat-o pe învăţătoare susţine că din cauza incidentelor de la clasă copilul lui nu vrea să mai meargă la școală. „Din punct de vedere psihologic, este un abuz. S-a întâmplat inclusiv să-i lovească pe copii cu cartea în cap”, a mai spus femeia.

De cealaltă parte, conducerea Şcolii 79 îi ia apărarea învăţătoarei.

„Doamna Radu Mihaela se află la final de carieră și niciodată în activitatea ei nu s-a făcut vreo altă sesizare, este prima oară când se întâmplă așa ceva. Noi toți am fost uimiți și am făcut verificări. Am vorbit cu președintele comitetului de părinți, care a fost vocea celorlalți părinți de la clasă, și nu mi s-au adus la cunoștință alte nemulțumiri legate de activitatea dumneaei”, a declarat Liliana Murguleț, directoarea Școlii nr. 79 din București.