Estonia, pregătită să primească un deţinut de la Guantanamo

Estonia a făcut cunoscut joi că a acceptat cererea Statelor Unite de a primi un deţinut de la Guantanamo, la alegere, care să nu fi fost acuzat de nicio crimă, transmite AFP.

09 oct. 2014, 20:38
Estonia, pregătită să primească un deţinut de la Guantanamo

Estonia s-a declarat pregătită să primească un deţinut de la Guantanamo.

‘Primind un deţinut eliberat de la Guantanamo, Estonia îşi manifestă voinţa de a contribui la strategia americană de închidere a acestui centru de detenţie’, a informat guvernul estonian într-un comunicat, adăugând că Tallinnul doreşte să aleagă singur această persoană încă necunoscută.

‘Unii dintre prizonierii eliberaţi de la Guantanamo nu se pot întoarce în ţara lor de origine, din cauza riscurilor mari pentru securitatea lor’, a reamintit executivul estonian.

După ce va ajunge în Estonia, fostul deţinut va putea solicita fie o viză de şedere temporară, fie protecţie internaţională, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. De asemenea, persoana în cauză va primi asistenţă socială şi psihologică, a adăugat el.

Până în prezent, 14 ţări din Uniunea Europeană au acceptat să primească deţinuţi de la Guantanamo, potrivit şefului diplomaţiei de la Tallinn, Urmas Paet.

Dintre cei 149 de prizonieri închişi în continuare la Guantanamo, 79 au primit aprobarea de transfer din partea autorităţilor americane, deoarece nu mai reprezintă o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite.