Estrogenul încetineşte distrugerea neuronilor provocată de vârstă

Bărbaţii sunt mai afectaţi de pierderea memoriei la bătrâneţe decât femeile, iar acest fenomen se explică prin faptul că organismul lor nu beneficiază de hormonul feminin estrogen, cum este cazul organismului femeilor. Estrogenul face ca neuronii să se distrugă într-un ritm mai lent pe măsura înaintării în vârstă.

21 mart. 2015, 12:19
Estrogenul încetineşte distrugerea neuronilor provocată de vârstă

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, neuronii noştri se distrug, într-un ritm mai lent sau mai accelerat, în funcţie de sănătatea şi starea de conservare a organismului. De asemenea, în acest proces există diferenţe între cele două sexe, femeile fiind mai puţin a fectate de pierderea neuronilor şi, implicit, de cea a memoriei datorită estrogenului.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Clinica Mayo, din Minnesota, a demonstrat acest lucru. Dar asta nu înseamnă neapărat că toată lumea va suferi, la un moment dat, de alte boli asociate degenerescenţei neuronale, cum ar fi teribila maladie Alzheimer.

Potrivit studiului realizat la Clinica Mayo, la care au participat 1.246 de persoane cu vârste între 30 şi 95 de ani. Studiul a arătat că hipocampul, zona cerebrală asociată formării memoriei şi stocării informaţiilor, se micşorează lent între al treilea şi al şaselea deceniu de viaţă, iar mai târziu, după această perioadă,  volumul acestei zone se diminuează în ritm mai rapid.

În cercetărie lor comparative – bărbaţi-femei – specialiştii au descoperit că estrogenul, hormonul feminin, funcţionează ca un protector al creierului şi de aceea neuronii femeilor se distrug într-un ritm mai lent decât cei ai bărbaţilor. Aceasta ar fi una dintre ipoteze. Dar, deocamdată, specialiştii nu au aflat  de ce memoria bărbaţilor se deteriorează mai repede decât cea a femeilor.