Eugen Nicolăescu a cerut un control privind infecţiile intraspitaliceşti, însă Nicolae Bănicioiu l-a oprit

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, marţi, că a demarat, în 2013, un control amplu de trei luni privind curăţenia şi igiena ca principal factor pentru infecţiile intraspitaliceşti, pe care succesorul său la minister, Nicolae Bănicioiu, l-a oprit.

24 mai 2016, 13:54
Eugen Nicolăescu a cerut un control privind infecţiile intraspitaliceşti, însă Nicolae Bănicioiu l-a oprit

Întrebat dacă a primit informări de la SRI, în perioada mandatului său, privind dezinfectanţii furnizaţi de Hexi Pharma, Eugen Nicolăescu a spus că nu îşi aminteşte şi că informările primite erau confidenţiale.

Nu-mi aduc aminte să fi primit, cel puţin în mandatului din 2013, informări referitoare la o anume firmă producătoare de dezinfectanţi. Indiferent dacă aş fi primit şi mi-aş fi adus aminte, pe fiecare document de la SRI scria în antet pe prima pagină informaţiile acestea sunt confidenţiale şi nu pot fi dezvăluite nimănui. În consecinţă, eu care am semnat un certificat ORNISS trebuie să respect legea şi ca atare nu vă pot dezvălui informaţii din respectivele informări care au venit la MS„, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Eugen Nicolăescu a adăugat că nu putea dezvălui informaţiile primite de la SRI, în calitate de ministru al Sănătăţii, însă, putea cere „să se accentueze controalele” în diferite domenii.

Vă aduc aminte că în anul 2013, în toamnă, tot ca urmare a mai multor informări din ţară, urmăream şi în mass-media locală, am declanşat un control referitor la modul înn care se respectă condiţiile de curăţenie şi de igienă ca principal factor pentru infecţii intraspitaliceşti, care a durat vreo două săptămâni. Am primit raportul la începutul lunii ianuarie, raportul (…) făcut de medici, că inspectorii sunt medici care nu au constatat decât anumite aspecte care puteau fi sancţionate cu amendă, ceea ce am şi făcut„, a declarat fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a susţinut că a cerut şi demararea unui control amplu de trei luni, pentru că „anumite aspecte” erau repetitive, însă, după ce a preluat Ministerul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a oprit acest demers.

Pentru că mi s-a părut că anumite aspecte sunt repetitive am dispus la începutul lunii februarie un control amplu de 3 luni (…) care ar fi trebuit să înceapă pe 1 martie. Eu am demisionat pe 27 februarie. Deci, după ce am plecat din mandat, din câte ştiu, a fost anulat următorul control, dar sigur, puteţi să îl întrebaţi pe domnul Bănicioiu de ce l-a anulat„, a mai spus liberalul.

CITEŞTE ŞI: Cifre ALARMANTE: Peste 57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România, înregistrate în ultimii 5 ani