Ministerul Finanţelor, circulară: Banii de salarii nu ajung pe trimestrul IV. Încadraţi-vă în alocări. Reacţia lui Teodorovici DOCUMENT

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat un document semnat de ministrul de Finanţe, în care Eugen Teodorovici cere instituţiilor publice din ţară să limiteze cheltuielile, întrucât alocările bugetare nu acoperă plata salariilor în trimestrul IV. Eugen Teodorovici a spus că nu a cerut o astfel de măsură, dar recunoaşte că fiecare minister ar trebui să facă o ajustare a cheltuielilor, acolo unde este cazul.

11 iun. 2019, 08:54

UPDATE Ministrul Eugen Teodorovici a reacţionat marţi la documentul apărut în presă. El susţine că nu a cerut concedieri sau tăieri de salarii, dar recunoaşte că fiecare minister ar trebui să facă o ajustare a cheltuielilor, acolo unde este cazul.

”Nu există aşa ceva (reduceri de personal – n.r.). Fiecare minister trebuie să facă o analiză şi să-şi adapteze cheltuielile. (…) Până la final de an, sunt bani pentru ce ne-am angajat să facem. Dar, dacă o cheltuială publică poate fi ajustată, de ce să nu o facem?”, a declarat marţi ministrul Finanţelor.

_______

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat un document semnat de ministrul de Finanţe, în care Eugen Teodorovici cere instituţiilor publice din ţară să limiteze cheltuielile, întrucât alocările bugetare nu acoperă plata salariilor în trimestrul IV. 

„Guvernul PSD-ALDE pregătește concedieri și tăierea salariilor din sectorul public. (…) 

Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituțiilor publice din țară, inclusiv instituțiilor de cultură și a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale.

Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante. (…)

Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist și toxic al unei guvernări care acționează într-o logică populistă și ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere.

După ce au adoptat pensii speciale și au crescut indemnizațiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE amenință acum cu tăieri de salarii și concedieri în sectorul public. Din informațiile primite din instituțiile publice, fondul de salarii are lipsă în lunile septembrie și decembrie, din pricina trimestrializării, o inovație marca Valcov”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook, unde a prezentat circulara semnată de ministrul de Finanţe.

Senatorul USR i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să garanteze că salariaţii din sectorul public nu vor avea de suferit de pe urma crizei de bani a guvernului.

„Solicit prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Orlando Teodorovici să anunțe public că nici un cetățean al acestei țări, profesori, cercetători, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconștiente adoptate de această guvernare”, a mai scris Vlad Alexandrescu.