Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe: Formularul 600 trebuie eliminat imediat

Fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici spune că orice vine la minister în Guvernul Viorica Dăncilă trebuie să renunțe la formularul 600.

21 ian. 2018, 15:49
Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe: Formularul 600 trebuie eliminat imediat

„Formularul 600 trebuie eliminat în prima zi în care vine noul ministru. Eu nu pot să spun că mă angajez să fac, eu vă spun ce trebuie să facă un ministru de Finanțe. El trebuie să facă ce e mai bine pentru oameni simpli, pentru cetățeni. Nu trebuie să pună bariere, ci să le elimine. Diferența între noi și alte țări pentru a atrage investitori nu este dată de relaxarea fiscală, ci de birocrație”, a declarat Eugen Teodorovici.

Cine are obligaţia să depună Declaraţia 600 din anul 2018? • Când depunem formularul 600? • Cât se plătește pentru CAS și CASS?

În această lună, persoanele fizice care obțin venituri din activități independente, investiții sau chirii trebuie să depună la Fisc Declarația 600, în baza căreia Fiscul va calcula contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) datorate în acest an. Prin OUG nr. 79/2017, în afara transferului CAS și CASS de la angajator la salariat, au fost aduse modificări structurale și privind modul în care se datorează și plătesc asigurările sociale de către persoanele fizice ce realizează venituri extrasalariale.

Ne adresăm celor care au realizat în anul 2017 venituri extrasalariale, vor realiza în anul 2018 venituri extrasalariale, chiar dacă au și calitatea de salariat. Calitatea de salariat nu are relevanță față de obligația plății asigurărilor sociale pentru venituri extrasalariale.

Când depunem formularul 600 și cine are obligația să o depună?

Dacă o persoană fizică rezidentă în România a realizat, în anul 2017, venituri extrasalariale mai mari de 12 salarii minime brute – 22.800 de lei (12 luni X 1.900 de lei salariul minim brut actual), ea are obligația să depună la Fisc, până la finele lunii, Declarația 600 privind luarea în evidență ca plătitor de asigurări sociale în anul 2018, persoana fizică având calitatea de asigurat la sistemul public de sănătate sau, după caz, la sistemul public de pensii.

Veniturile extrasalariale de care se ține seama sunt: venituri din activități independente, unde regăsim în principal veniturile din practicarea unei profesii liberale sau a unei meserii, venituri din activități de comerț sau prestări de servicii, venituri din drepturi de proprietate intelectuală/drepturi de autor; venituri din investiții, unde regăsim în principal venituri din dividende, venituri din dobânzi, venituri din tranzacții cu părți sociale și acțiuni, venituri din lichidarea unei persoane juridice; venituri din cedarea folosinței bunurilor – chirii, arendă; venituri din activități agricole, silvicultură, piscicultură, fie că sunt supuse tranșelor de venit, fie că se aplică sistemul real; venituri din alte surse, cum ar fi venituri din contracte civile, decontarea unor cheltuieli personale ale participanților la societate etc.; venitul brut din asocierile persoanei fizice cu persoane juridice pentru realizarea unei activități economice.

Dacă persoana fizică a realizat, în anul 2017, unul sau mai multe categorii de venituri dintre cele amintite mai sus, iar suma depășește valoarea de 22.800 de lei, persoana fizică va depune Declarația 600 și are obligatoriu calitate de contribuabil la sistemul public de sănătate.

Cât se plătește pentru CAS și CASS?

Suma care revine pentru plata CASS reprezintă 10 la sută din salariul minim brut în anul 2018. Pentru întregul an 2018 se datorează suma de 1.900 lei X 12 luni X 10% = 2.280 de lei. Această sumă se achită în patru rate egale, în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Practic, anul acesta, până în datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 570 de lei. Pentru veniturile din activități independente – profesii liberale, exercitarea unei meserii, activități de comerț și prestări servicii, drepturi de autor, persoanele fizice ce au realizat, în anul 2018, venituri din această categorie au obligația să plătească CAS  având ca bază de calcul cel puțin salariul minim pe economie din anul 2018.

Aceste categorii de persoane au dreptul să își aleagă baza de calcul pentru contribuția la pensii, de la 1.900 lei în sus, fără a fi plafonată. Procentul este de 25% din suma asigurată. Spre exemplu, dacă o astfel de persoană se asigură pentru valoarea de 1.900 de lei, salariul minim din anul 2018, aceasta va completa în Declarația 600, la rubrica asigurări sociale, suma de 1.900 de lei pentru fiecare dintre lunile anului 2018.

Valoarea contribuției la pensii pentru salariul de 1.900 de lei pe lună este de 1.900 X 12 X 25% = 5.700 de lei, corespunzătoare pentru întregul an 2018. Plățile se pot face în patru rate egale, în data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Prin urmare, până în datele de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie se va achita câte o rată de 1.425 de lei. Dacă în anul 2017 o persoană fizică nu este salariată și nici în anul 2018 nu este salariată și nu a realizat venituri dintre cele amintite, dar vrea să fie asigurată social, aceasta nu este obligată să depună Declarația 600.

Totuși, are dreptul să opteze pentru depunerea formularului, pentru a fi asigurată în anul 2018.

Un alt exemplu este cel al unei persoane fizice care nu a realizat niciun fel de venituri extrasalariale dintre cele amintite, în anul 2017 și nu a depus Declarația 600 până în 31 ianuarie 2017. Aceasta, în anul 2018, realizează venituri dintre cele amintite și ele depășesc plafonul de 22.800 de lei. Persoana respectivă are obligația ca în termen de 30 zile de la realizarea venitului să depună Declarația 600.

 
 

loading...
Partenerii noștri