Eugen Teodorovici: Prima cerere de proiecte pe cadrul financiar 2014 – 2020, cel târziu în noiembrie

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, doreşte ca România să fie printre primele state europene care să lanseze cereri de proiecte, acesta exprimându-şi speranţa ca primul anunţ de solicitare de proiecte pe cadrul financiar 2014-2020 să fie lansat cel târziu în luna noiembrie, informează Agerpres.

25 sept. 2014, 15:16
Eugen Teodorovici: Prima cerere de proiecte pe cadrul financiar 2014 – 2020, cel târziu în noiembrie

‘Vrem să lansăm prima cerere de proiecte în octombrie – noiembrie, astfel încât România să fie unul din primele state europene care începe această etapă. Astfel, încă din prima parte a cadrului financiar 2014-2020, vom putea avea proiecte contractate şi cereri de plată, iar absorbţia va fi de 100%, nu de 80% cum s-ar putea întâmpla pe exerciţiul financiar curent’, a declarat joi, la Tulcea, într-o conferinţă de presă, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta a amintit că, în perioada următoare, ministerul pe care-l conduce va lansa mai multe sesiuni de depunere a proiectelor pe mai multe domenii şi şi-a exprimat speranţa ca până la finele anului să se încheie contractele de achiziţie publică pentru dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare din cadrul proiectelor POS CCE. Apelul de proiecte a fost lansat joi, bugetul alocat acestei sesiuni fiind de 25 de milioane de euro.

‘Împreună cu CE, vom agrea zonele pe care nu se pot aduce obiecţii, pe Capital Uman, Competitivitate şi Mediu’, a precizat ministrul Teodorovici.

De asemenea, în următoarele două luni, potrivit sursei, se vor deschide sesiuni de depunere a proiectelor înglobate în proiectul ‘România Start-Up’ pentru tinerii care vor să devină antreprenori, se vor acorda sumele forfetare pentru profesori şi se va începe cel mai probabil acordarea alimentelor de primă necesitate pentru circa 3,3 milioane de persoane din România considerate defavorizate.

‘Vreau să ţin departe de zona politicului fondurile europene, iar aceasta este o cerinţă şi a CE. Nu vrem să politizăm aceste fonduri, iar obligaţia mea, ca ministru al Fondurilor Europene, este ca aceste sume să fie cheltuite cât mai repede şi mai eficient. (…) Este în interesul României de a aduce aceşti bani în ţară, bani de care beneficiază toată lumea, indiferent din ce familie politică este o persoană sau alta. Nu pot opri zvonurile (referitoare la politizarea fondurilor europene, nn), dar este important să-mi fac cât mai bine datoria de membru al Guvernului’, a precizat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta s-a întâlnit joi cu oamenii de afaceri din judeţul Tulcea, autorităţi tulcene şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pentru a discuta problemele cu care se confruntă în accesarea fondurilor europene şi pentru a le prezenta proiectele guvernamentale în domeniu.

În timpul conferinţei de presă susţinută după această întâlnire, ministrul Teodorovici i-a înmânat preşedintelui Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, un contract de finanţare în valoare de 19 milioane de lei pentru susţinerea activităţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ITI-Delta Dunării.