EURO 2016. Măsuri fără precedent, autorităţile se tem că teroriştii vor folosi drone împotriva spectatorilor

Franţa va închide spaţiul aerian deasupra celor 10 stadioane unde se vor disputa cele 51 de meciuri de la turneul final al Campionatului European de Fotbal. Partida Franţa-România va deschide competiţia care va avea loc în perioada 10 iunie-10 iulie.

18 mai 2016, 06:03
EURO 2016. Măsuri fără precedent, autorităţile se tem că teroriştii vor folosi drone împotriva spectatorilor

Pe lângă închiderea spaţiului aerian pe perioada disputării partidelor de la Euro, Franţa va folosi în premieră şi o tehnologie anti-drone. Autorităţile se tem că teroriştii ar putea folosi dronele ca arme chimice şi biologice împotriva spectatorilor. Aproape 1.500.000 de spectatori sunt aşteptaţi să asiste la cele 51 de partide care se vor desfăşura pe 10 stadioane. Fanii care nu au bilete vor putea urmări meciurile din zonele amenajate special în jurul arenelor.

Este o măsură de descurajare care nu a mai existat vreodată la un eveniment sportiv”, a declarat pentru BBC, şeful securităţii de la Euro 2016, Ziad Khoury.

Poreclit de jurnalişti „Domnul Securitate”, Ziad Khoury anunţă că stadioanele, hotelurile şi peste 110 de locaţii din Franţa vor fi păzite în permanenţă de 15.000 de cei mai buni agenţi de securitate din sectorul public şi privat.

Nu suntem stresaţi. Suntem încrezători, calmi şi liniştiţi. Obiectivul este să organizăm bine lucrurile. Va fi cea mai mare desfăşurare de forţe care a existat vreodată la un eveniment organizat pe teritoriul Franţei. Terorismul nu este o ameninţare doar pentru Euro 2016, ci este o ameninţare pentru Franţa, Europa şi statele democratice” a mai spus Ziad Khoury.

Fanii vor trece prin trei filtre succesive înainte de a intra în tribune. La primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, pe cel de-al doilea se va realiza controlul corporal sumar şi la ultimul se va realiza accesul şi controlul biletelor prin turnichete. Accesul pe stadioane se va putea face cu trei ore înainte de începerea partidei, porţile urmând să fie închise la o oră şi jumătate după terminarea partidei.