Euro se dă pe sub mână ca pe vremea lui Ceauşescu. Bate vântul în casele de schimb, iar BNR anunţă că vor fi aduse bancnote de afară

Euro continuă să fie vândut din ce în ce mai scump la bănci și la casele de schimb valutar. Cursul euro-leu rămâne aproape de maximul istoric în faţa leului, iar un euro se vinde și cu 4,9475.

09 mart. 2022, 11:59
Euro se dă pe sub mână ca pe vremea lui Ceauşescu. Bate vântul în casele de schimb, iar BNR anunţă că vor fi aduse bancnote de afară

Euro se dă pe sub mână ca pe vremea lui Ceauşescu. De altfel, bancnotele euro au devenit, de la izbucnirea războiului, aproape inexistente. În paralel cu acest fenomen, a crescut și cursul leu – euro la bănci și la exchange.

Euro se dă pe sub mână ca pe vremea lui Ceauşescu. Bate vântul în casele de schimb, iar BNR anunţă că vor fi aduse bancnote de afară

Românii au intrat în panică și au venit în număr cât mai mare la casele de schimb valutar ca să cumpere euro sau dolari americani, speriaţi de războiul izbucnit în Ucraina. De altfel, refugiaţii care au venit la noi în ţară au mers să schimbe bani, înainte de a pleca spre Vest.

Astfel,  casele de schimb valutar au cam rămas fără valută, deşi au urcat prețul la care vând moneda europeană sau pe cea americană.

”E doar o chestiune de organizare și de a aduce bancnote în țară din străinătate.” a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, despre lipsa de euro cash din bănci.

Dan Suciu a afirmat, la Antena 3, întrebat dacă aceste programări se fac și pentru sume mici, că ”în principiu, da, dacă nu au la dispoziție acei bani în casierie, în funcție de solicitările de bancnote la sucursala respectivă, sunt cazuri și cazuri”.

Dan Suciu le-a spus românilor că ”dacă doresc să facă tranzacțiile, să le facă, este o decizie personală, dar ar fi bine să nu le facă sub imperiul emoției, ci ca o decizie rațională și să aibă puțină răbdare până când se clarifică și se organizează tot acest sistem la nivelul băncilor. Bani sunt, cursul este relativ stabil, se vor aduce și bancnote din afară, emoțiile sunt mai degrabă distructive decât pozitive în această situație”.

Astăzi, la una dintre băncile consultate de DCNews, cursul era de 5,15 lei, iar la exchange sărise la 5,35 lei. DCNews a scris toată săptămâna trecută despre această situație. Unele bănci au infirmat situația, alți specialiști au susținut că e o situație punctuală. Duminică, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că s-a interesat de situație de cum a apărut în presă. Între timp, și dolarul crește la cursul de schimb. ”A fost o cerere mare de bancnote de euro și de dolari” a explicat Dan Suciu.

Citește și: Preţul gazului în Europa a doborât luni un record istoric. La Bursa de la Londra a depăşit 3.000 de dolari, de patru o mai mult decât înainte de război