Eurodeputaţii cer înfiinţarea unei gărzi financiare pentru combaterea corupţiei

Recomandările, adoptate cu 505 voturi pentru, 63 împotrivă şi 87 de abţineri, au fost pregătite într-o perioadă de un an de către Comisia specială privind infracţiunile financiare, evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale (TAX3).

26 mart. 2019, 15:23
Eurodeputaţii cer înfiinţarea unei gărzi financiare pentru combaterea corupţiei

Parlamentul European a votat marţi o foaie de parcurs detaliată cu privire la măsuri fiscale mai corecte şi mai eficiente, şi la combaterea infracţiunilor financiare.

Acestea includ, printre altele, revizuirea sistemului pentru a se ocupa de infracţiunile financiare, evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale mai ales prin îmbunătăţirea cooperării în toate domeniile între multitudinea de autorităţi implicate, precum şi înfiinţarea de noi organisme la nivel european şi global.

Printre numeroasele recomandări se regăseşte şi aceea ca executivul comunitar să înceapă imediat pregătirea unei propuneri pentru înfiinţarea unei gărzi financiare europene şi unei unităţi de informaţii financiare.

De asemenea, menţionează raportul, este necesară înfiinţarea unui organism de supraveghere împotriva spălării banilor şi a unui organism fiscal global sub egida ONU.

În acelaşi timp, raportul comisiei speciale privind infracţiunile financiare, evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale observă că nu există voinţa politică în statele membre pentru combaterea evaziunii şi infracţiunilor fiscale. Astfel, şapte state membre – Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta şi Olanda – sunt suspectate de a acţiona precum paradisuri fiscale şi de a facilita planificarea fiscală agresivă.

De asemenea, aşa-numitele „programe de vize de aur” trebuie eliminate, consideră autorii raportului, în special cele din Malta şi Cipru fiind identificate ca nerespectând obligaţiile de diligenţă.

La rândul lor, Danemarca, Finlanda, Irlanda şi Suedia au fost criticate pentru menţinerea opoziţiei faţă de taxa pe serviciile digitale.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii doresc ca avertizorii şi jurnaliştii de investigaţie să fie mult mai bine protejaţi şi să fie creat un fond european pentru sprijinirea jurnaliştilor de investigaţie.

Comisia specială a fost înfiinţată la 1 martie 2018, în urma dezvăluirilor continue din ultimii cinci ani în dosare precum Luxleaks, Panama Papers, Paradise Papers şi Football Leaks.

Raportul adoptat încheie mandatul de un an al comisiei, care a organizat 18 audieri pe diverse teme de interes, zece schimburi de opinii cu miniştri de finanţe şi comisari europeni, şi patru misiuni de informare (în Statele Unite, Insula Man, Danemarca şi Estonia, şi Letonia).


loading...