Eurodeputatul Bela Kovacs, suspectat de spionaj, şi-a pierdut imunitatea

Parlamentul European a aprobat miercuri ridicarea imunității parlamentare a eurodeputatului Bela Kovacs, membru al partidului ungar de extremă-dreaptă Jobbik, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, informează AFP.

15 oct. 2015, 03:30
Eurodeputatul Bela Kovacs, suspectat de spionaj, şi-a pierdut imunitatea

Moțiunea de ridicare a imunității a fost aprobată cu mâna ridicată de Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a anunțat partidul lui Kovacs. Acest lucru ar trebui să permită autorităților ungare să deschidă o anchetă cu privire la suspiciunile de spionaj.

Acest politician în vârstă de 54 de ani, care a călătorit de multe ori la Moscova, este suspectat de justiția ungară că se întâlnește în mod regulat și în secret cu diplomați ruși.

Dacă va fi condamnat pentru spionaj, el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la doi la opt ani.

Europarlamentarul neagă aceste acuzații care au fost publicate de un ziar proguvernamental anul trecut, cu puțin timp înainte de alegerile europene din luna mai. Kovacs a explicat totuși pentru presă că nu vrea „să se ascundă în spatele” imunității, amintește France Presse.

După victoria partidului de dreapta Fidesz ce a dat prim-ministrului Viktor Orban un al doilea mandat în 2014, Jobbik a devenit al doilea cel mai important partid din țară.

„În sfârșit vor fi prezentate acuzațiile reale, pentru că tot ce se știe despre acest caz s-a rezumat până acum la zvonuri difuzate de partidul la putere”, a precizat Jobbik într-un comunicat.