Eurofobii din Parlamentul European vor depune o moţiune de cenzură împotriva lui Juncker

Aleşii eurofobi din Parlamentul European (PE) vor depune o moţiune de cenzură împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care va fi supusă la vot săptămâna viitoare, după dezvăluirile privind scandalul LuxLeaks, informează AFP.

18 nov. 2014, 20:04
Eurofobii din Parlamentul European vor depune o moţiune de cenzură împotriva lui Juncker

Eurofobii din Parlamentul European vor depune o moţiune de cenzură împotriva lui Juncker. Moţiunea prezentată de grupul eurofob EFDD (Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe), prezidat de liderul UKIP, britanicul Nigel Farrage, a obţinut cele 76 de semnături necesare pentru o astfel de iniţiativă. Majorităţii membrilor EFDD (44 din totalul de 48 de membri) li s-au alăturat deputaţi ai Frontului Naţional din Franţa, condus de Marine Le Pen, şi alţi aleşi eurofobi, a precizat Parlamentul European.

‘Moţiunea va fi înscrisă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe plenare şi conferinţa preşedinţilor urmează să decidă în ce moment va fi votată’, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, moţiunea nu are nicio şansă să fie adoptată, eurofobii dispunând de o sută de fotolii din totalul de 751 în Parlamentul European. Însă ‘votul va fi un exerciţiu de autopromovare’ pentru iniţiatorii săi, potrivit unei surse parlamentare.

Şi stânga radicală a încercat să depună o moţiune de cenzură împotriva lui Jean-Claude Juncker, însă nu a reuşit să adune cele 76 de semnături necesare după ce le-a refuzat pe cele ale eurofobilor şi ale extremei drepte.

Aleşii eurofobii doresc să-l sancţioneze pe Juncker după dezvăluirile cu privire la amplul sistem de evaziune fiscală din ţara sa pe când acesta deţinea funcţia de premier.

‘Scandalul ‘LuxLeaks’ demonstrează că Jean-Claude Juncker şi-a consacrat cariera politică pentru a-şi îmbogăţi ţara pe spatele partenerilor săi europeni, în pofida Uniunii şi a spiritului comunitar pe care vrea să le reprezinte’, a acuzat eurodeputatul italian Marco Zanni, liderul aleşilor Mişcării 5 Stele a lui Beppe Grillo, membri ai EFDD.