Euromines: Nicio companie nu mai vrea să investească în mineritul din România

Impactul industriei miniere asupra economiei în următorii 20 de ani va fi zero, în contextul în care legislația și procedurile din România se mențin în aceleași forme ca în prezent, a declarat Corina Hebestreit, director al Euromines, Asociația Europeană a Industriei Miniere.
Alina Costache
09 dec. 2013, 16:48
Euromines: Nicio companie nu mai vrea să investească în mineritul din România

Contextul este unul foarte tensionat, pentru că Senatul României a respins luni modificarea Legii minelor. Aceste modificări legislative au apărut ca o necesitate pentru a permite relansarea industriei miniere și pentru a evita ca proiectele miniere să aibă nevoie de legi separate, cum s-a încercat inițial în cazul exploatării de la Roșia Montană.

De altfel, subiectul Roșia Montană a devenit un laitmotiv pentru conducerea Euromines, dintr-un motiv simplu: RMGC, companie în care statul român este acționar minoritar, încearcă de 14 ani să obțină aprobarea pentru începerea exploatării de aur în Munții Apuseni, fără ca între timp să fi primit un raspuns clar, fie pozitiv, fie negativ.

Cu aceste probleme în jurul unei singure mine și cu dezbaterea nesfârșită despre cine ar trebui să zică da sau nu – Parlamentul, prim-ministrul sau altcineva, nu va fi niciun alt investitor străin care să se bage în așa ceva. Este cel mai rău lucru care i se putea întâmpla României. Dacă ar fi pus ștacheta foarte sus, cerințe foarte stricte, ceea ce în mare măsură s-a și întâmplat, ar fi fost în regulă. Dar acest ping-pong, indecizia reprezintă o otravă pentru orice investiție. Dacă nu ar fi fost de acord, Guvernul ar fi trebuit să spună încă de acum cinci-șase ani: Nu vrem, mulțumim, plecați. Acum, dintre toate companiile pe care le reprezentăm, nimeni nu mai vine în România, din cauza acestei povești.

Aceasta a dat exemplul Germaniei, unde orice fel de autorizare depinde de îndeplinirea unor criterii, iar pentru evaluare și decizie există persoane desemnate precis. „Procedura nu ajunge în Parlament, într-un consiliu, sau la un prim-ministru. Eu, ca germancă, nu pot să înțeleg asta”, a mai spus directoarea Euromines, potrivit sursazilei.ro

La nivel comunitar, Euromines lucrează la implementarea unui Parteneriat European pentru Inovație, care are ca scop asigurarea furnizării sustenabile a economiei cu materii prime, astfel încât UE să devină lider mondial în explorarea, extracția, procesarea, reciclarea și înlocuirea materiilor prime până în 2020.

Conform acestei strategii, statele membre trebuie să vină cu propuneri concrete referitoare la contribuția individuală, conform punctelor forte pe care se bazează – resurse minerale, păduri, cercetare. Aceste planuri ar putea fi eligibile pentru finanțare europeană.

„Abordarea României ar trebui să vină de la oamenii din România. Când vin în România, văd doar mine dezafectate, depozite dezafectate, peisaje triste. Acesta ar fi un subiect pe care ar trebui să îl rezolvați”, a mai spus Corina Hebestreit.

Propunerile pot fi trimise la Comisia Europeană până în ianuarie 2014 și pot aparține Guvernului, universităților sau asociațiilor profesionale.

Criza economică a relevat faptul că statele Uniunii se bazează într-o măsură mult prea mare pe importurile de materii prime, pentru susținerea industriei și a consumului.

În ultimii ani, guvernele României s-au pronunțat pentru relansarea mineritului, pe baza a câteva elemente: prețurile materiilor prime au crescut, exploatările devin profitabile, înființarea de locuri de muncă, rezolvarea problemelor ecologice, îmbunătățirea indicatorilor macro-economici (șomaj, deficite, asigurări sociale etc.).

În România, din cele 650 de mine care funcționau în 1997, 520 au fost închise până în 2006, pentru că nu corespundeau criteriilor UE.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Reguli usturătoare pentru permis. Cum sunt afectați românii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări