Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI. „Gata cu gazul”

Europa trebuie să recunoască faptul că în viitor nu va mai trebui să se bazeze pe combustibili fosili. În schimb, vor fi finanţate mai multe proiecte pentru eficienţă energetică, energie din surse regenerabile şi inovare ecologică. Anunţul a fost făcut de preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) care a prezentat miercuri rezultatele băncii.
Razvan Mihalascu
22 ian. 2021, 17:11
Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Avertismentul şefului BEI.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Asta a dat de înţeles dr. Werner Hoyer, şeful BEI, care a anunţat că în următorii ani va trebui să se renunţe la folosirea combustibililor fosili.

„Fără exagerări, gata s-a terminat. Este o despărţire de trecut, însă, fără a pune capăt folosirii combustibililor fosili, nu vom putea să îndeplinim obiectivele climatice” a declarat  dr. Werner Hoyer, preşedintele BEI, conform Euractiv.com.

Uniunea Europeană şi-a propus un obiectiv ambiţios, ca până în 2050 să elimine emisiile de dioxid de carbon. În primă fază, statele europene vor stabili un nou obiectiv de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030. Cu toate acestea, folosirea gazului a fost plasată într-o „zonă gri”, în condiţiile în care Comisia Europeană a precizat că va fi nevoită să sprijine statele membre care depind de resursele de cărbune până când vor reuşit să nu mai folosească combustibilii fosili.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Suma uriaşă, alocată pentru a reduce emisiile de CO2

Conform foii de parcurs privind clima, publicate în 2020, BEI va aloca un trilion de euro până în 2030 pentru a finanţa sustanabilitatea climatică. De asemenea, se va asigura că activitatea sa va respecta prevederile Acordului de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice

Guvernele UE au aprobat ca BEI să acorde o finanţare de un trilion de euro pentru proiecte „verzi”. Obiectivul este de a opri finanţarea proiectelor bazate pe combustibili fosili şi extinderea aeroporturilor.

Folosirea gazului beneficiază de o susţinere limitată, conform acordului climatic al BEI. Doar centrele electrice care emit mai puţin de 250 de grame de dioxid de carbon pe kilowatt oră sunt în prezent elibigile pentru a primi fonduri. De asemenea, BEI intenţionează să continue politica de decarbonizare prin eliminarea treptată a finanţării proiectelor bazate pe combustibili fosili până la sfârşitul anului.

Finanţarea producţiei de căldură bazată pe petrol, gaze naturale, cărbune, producţia de gaze sau infrastructura tradiţională de gaze va fi oprită de la 1 ianuarie 2021, a anunţat BEI.

În schimb, Banca Europeană de Investiţii va aloca fonduri pentru proiecte de eficientizare energetică, energie din surse regenerabile, cercetare şi inovare în domenii verzi, au afirmat oficialii instituţiei financiare.

Europa face schimbări radicale în strategia de energie. Sunt încurajate tehnologiile bazate pe hidrogen

Totodată, va fi susţinută atât tehnologia bazată pe hidrogen verde, obţinut din surse regenerabile, cât şi „hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon” produs de centrale nucleare.

„În domeniul transportului, de exemplu, BEI ar putea susţine în continuare construirea de autostrăzi şi drumuri expres, iar maşinile personale cu motoare cu combustie internă să fie restricţionate, nu încurajate”, a precizat Anna Roggenbuck,  un reprezentant al CEE Bankwatch, o reţea de ONG-uri de mediu din Europa centrală şi de est.

BEI a decis în noiembrie 2020 să oprească finanţarea combustibililor fosili începând din 2021, în urma unor discuţii-maraton prin care s-a decis aplicarea de politici verzi.

Citeşte şi: Vești importante pentru români. Consumatorii de energie electrică vor beneficia de cel mai bun furnizor de energie electrică. ANRE a aprobat ordinul!

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Demolarea fără autorizaţie, în 2025. Când răspunzi penal, amenzile sunt de 100.000 de lei
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Scandalul ascuns din trecutul Elenei Ceaușescu. Martori au fost mai mulți bărbați
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ponta a găsit ”sursa” care i-a dat pozele Elenei Lasconi: ”Am vorbit cu foștii mei colegi din PSD”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață