Europa FM a fost vândut cehilor. Grupul Lagardere a renunţat la cele trei radiouri din România

Compania franceză de media Lagardère, grup care deţine, între altele, Paris Match şi postul de radio Europe 1, a anunţat marţi vânzarea posturilor de radio pe care le deţine în România, Polonia, Cehia şi Slovacia, către Czech Media Invest.

17 apr. 2018, 08:52
Europa FM a fost vândut cehilor. Grupul Lagardere a renunţat la cele trei radiouri din România

Pe piața din România, Lagardere deţine posturile de radio Europa FM, Virgin Radio și Vibe FM. Grupul francez a anunţat că a obţinut 73 de milioane de euro (90,4 de milioane de dolari) din vânzarea unor posturi de radio din Europa de Est (România, Cehia, Polonia şi Slovacia) către Czech Media Invest.

Grupul Czech Media Invest, care deține Blesk, cel mai vândut tabloid din Cehia, este deținut în proporție de 50% de Daniel Kretinsky, un cunoscut om de afaceri ceh. Kretinsky deține și grupul EPH, din domeniul energiei, un jucător important pe piața de profil, care a cumpărat, în ultimii ani, active în Germania, Marea Britanie și Italia.

Săptămâna trecută, publicaţia franceză Le Figaro anunţa că Lagardere a lansat procesul de dezmembrare a diviziei sale de media în ideea de a-şi vinde canalele de televiziune, posturile de radio din străinătate şi revistele, urmând a păstra doar producţia audiovizuală, Europe 1, Journal du Dimanche (JDD) şi Paris Match.

Potrivit Le Figaro, grupul Lagardere vrea să îşi reorganizeze activităţile din domeniul media în loturi pentru a le putea vinde mai uşor. Obiectivul acestei reorganizări este finalizarea, cel mai târziu la sfârşitul lui 2018, a procedurilor de vânzare şi intrarea rapid în discuţii cu potenţialii cumpărători, posibil chiar înaintea verii, susţine Le Figaro, adăugând că Lagardere vrea să strângă de pe urma vânzărilor sume cuprinse între 400 şi 700 de milioane de euro.

Grupul Lagardere a intrat în România în anul 1996, prin achiziţionarea Radio Total Timişoara, redenumit ulterior Radio 21 Timişoara. În anul 1998, grupul a relansat reţeaua de Radio 21 (Radio 21 a devenit ulterior Virgin Radio), iar în 1999 a obţinut licenţa pentru prima reţea naţională de radio comercial, Europa FM, care a început să emită în anul 2000. În anul 2007, Lagardere a achiziţionat reţeaua de radio Deea, o parte din licenţe fiind folosite pentru lansarea, în aprilie 2008, a reţelei Vibe FM.