Europa și America sărăcesc. Vezi ce se va întâmpla cu clasa mijlocie de pe cele două continente

Previziunile pentru Europa sunt sumbre: până în 2030, numărul persoanelor din clasa mijlocie va scădea dramatic. În schimb, în Asia, tot mai mulți oameni vor prospera.

23 ian. 2012, 13:47
Europa și America sărăcesc. Vezi ce se va întâmpla cu clasa mijlocie de pe cele două continente

La nivel global, până în 2030, numărul oamenilor care vor face parte din clasa mijlocie se va dubla, de la aproximativ 2 miliarde la 4,9 miliarde, potrivit unei estimări a organizației nonguvernamentale din SUA, Brookings Institution, citată de Reuters.

Creșterea se bazează însă pe situația economică a populațiilor din China, India, Indonezia, Vietnam, Tailanda sau Malaezia. Ponderea clasei mijlocii din totalul populației de acolo se va dubla, față de 30% cât reprezintă în momentul de față, astfel că 64% din populația aparținând clasei mijlocii va trăi în Asia. Acești oameni vor genera 40% din consumul global.

În schimb, în Europa și America, situația economică a clasei mijlocii se va înrăutăți treptat, astfel că doar 22% dintre locuitori vor mai putea afirma că fac parte din această clasă socială. Acum, în jur de 50% dintre europeni și americani au acest statut social.