CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa intră în RĂZBOI cu 30.000 de traficanţi de persoane

CRIZA IMIGRANŢILOR. După șocul provocat de imaginile băiețelului sirian, găsit mort pe o plajă din Turcia, autoritățile europene au mai mult ca niciodată drept prioritate lupta împotriva unei armate de circa 30.000 de presupuși traficanți de persoane.
Alina Costache
06 sept. 2015, 08:45
CRIZA IMIGRANŢILOR. Europa intră în RĂZBOI cu 30.000 de traficanţi de persoane

Europa, în război împotriva unei armate criminale de circa 30.000 de traficanți.”Aceasta este prima prioritate pentru noi, fără nicio îndoială, nu doar pentru Europol, ci pentru toate statele membre ale Uniunii Europene”, explică Robert Crepinko, responsabil pentru combaterea rețelelor de crimă organizată în cadrul Oficiului european de poliție (Europol), cu sediul la Haga.

Nu doar că traficul de ființe umane îi face pe candidații la exil să își asume un risc enorm, ci el reprezintă de asemenea o „imensă provocare pentru toate statele membre, atât pe plan umanitar, cât și pe cel al securității”, a estimat Crepinko, într-un interviu acordat AFP,citată de Agerpes.

Acest „business” mortal, care învârte miliarde de dolari, se hrănește cu disperarea unui număr crescând de persoane care fug de război și de sărăcie din țări precum Siria, Afganistan, Eritreea și Somalia.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Încă o viaţă de copil, adusă tribut fugii către o viaţă mai bună

Din ce în ce mai bine organizate, bandele de traficanți utilizează rețelele de socializare, itinerare bine rodate și metode expeditive pentru a face să vină valuri de refugiați și de migranți în Europa.

În iulie, UE a lansat o operațiune de anvergură împotriva traficanților în Marea Mediterană, culegând mai întâi informații, înainte de a se pregăti să acționeze militar, în principiu în săptămânile următoare, împotriva navelor traficanților, în special în largul coastelor libiene.

Din martie, autoritățile europene au identificat un grup internațional de aproximativ „30.000 de suspecți” în toată Europa, printre care 3.000 operând în Mediterana și dintre care unii sunt originari din țări nemembre ale UE, cu care Europol face schimb de informații, afirmă Crepinko.

Acești traficanți de diferite naționalități și religii lasă deoparte divergențele lor pentru a colabora de la caz la caz, potrivit necesităților și acolo unde sunt bani de câștigat, relevă el, citând exemplul unui rețele de 16 traficanți, destructurată recent în Grecia prin arestarea a doi români, doi egipteni, doi pakistanezi, șapte sirieni, a unui indian, a unui filipinez și a unui irakian. Ei au câștigat în câteva luni aproape 7,5 milioane de euro, făcând să vină în principal în Europa sirieni, trecându-i cu acte false din Turcia în Grecia, atât pe căi maritime și aeriene, cât și terestre.

Traficul de ființe umane, combinat uneori cu sclavia sexuală și exploatarea în locuri de muncă prost plătite, este „probabil businessul cel mai profitabil” dintre toate activitățile criminale, devansând chiar traficul de arme și cel de droguri, afirmă o purtătoare de cuvânt a Agenției europene de supraveghere a frontierelor Frontex, Izabella Cooper.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Un ministru avertizează: Europa este un BAZAR în acest moment

Din ce în ce mai mult, traficanții utilizează rețelele de socializare, Facebook sau altele, pentru a-și oferi serviciile, a-și negocia prețurile și a organiza traseele migranților, potrivit Europol și Frontex. Astfel, Frontex, care face schimb de informații cu țările membre ale UE, a dezvăluit o rețea condusă de eritreeni, care trimiteau migranți din această țară spre Libia, trecând prin Sudan și având ca destinație finală Italia, afirmă Cooper.

În Africa Occidentală și Subsahariană, traficanții utilizează o serie de camioane și adăposturi pentru a-i aduce pe migranți în Libia. Una din rutele utilizate trece prin Ghana, Burkina Faso și Niger. Odată migranții ajunși în Libia, rețelele specializate îi trimit să traverseze Mediterana în ambarcațiuni pescărești sau mici bărci pneumatice supraîncărcate care, presupune Frontex, „ar putea fi importate din China”.

Potrivit mărturiilor obținute de Frontex, unii traficanți i-ar fi forțat chiar pe candidații la exil să urce în aceste ambarcațiuni precare sub amenințarea unui revolver, când aceștia din urmă au realizat cât este de periculos să navigheze la bordul lor, potrivit reprezentantei Frontex. Libia este „un adevărat chilipir pentru traficanți” pentru că legea nu există cu adevărat acolo, și-a exprimat ea regretul.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Şanţul şi trotuarul din faţa casei. Cine le repară, pentru ce primeşti amendă de 2.000 de lei?
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia, cu ochii pe România. Mesaj după alegeri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Vești triste pentru români: Dispar 6 zile libere legale din calendar începând cu 2026
MediaFlux
Serviciile de informații bulgare avertizează: Risc major de război la Marea Neagră și în Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica