Europa INVADATĂ de SUTE de MII de MIGRANŢI veniţi din Libia

În jur de 800.000 de migranți așteaptă să treacă în Europa dinspre Libia, a declarat ministrul apărării al Franței, Jean-Yves Le Drian, informează joi AFP și TASS, citate de Agerpres.

24 mart. 2016, 10:26
Europa INVADATĂ de SUTE de MII de MIGRANŢI veniţi din Libia

Într-un interviu pentru postul de radio francez Europe 1, Jean-Yves Le Drian a estimat inițial numărul de migranți concentrați în Libia la ‘sute de mii’. Ulterior, el a adăugat că 800.000 este ‘o cifră cât de cât apropiată’.

‘Trebuie făcut tot posibilul ca traficul de migranți să nu întărească Daesh (acronimul arab al grupării Stat Islamic), prin resurse financiare suplimentare care îi sunt alocate’, a subliniat ministrul francez al apărării.

În acest sens, europenii cer punerea în funcțiune, cel mai rapid posibil, a unui guvern de uniune națională care să autorizeze navele UE (operațiunea Sophia) să-i urmărească pe traficanții de migranți până spre coasta libiană.

‘Urgența urgențelor pentru Libia este formarea unui guvern de uniune națională’, a spus Jean-Yves Le Drian. ‘Suntem aproape să reușim acest lucru, însă este necesar ca toți actorii care au influență (în regiune) să poată acționa pentru ca acest guvern să fie recunoscut’, a adăugat el, făcând referire la Egipt, Qatar și Turcia.

Citeşte şi Numărul migranţilor care au ajuns în Europa, în 2015, a depăşit 1 MILION de persoane

Acest guvern, odată pus în funcțiune, va trebui ‘să spună cum va acționa și ce îi cere el comunității internaționale, pentru a contracara cele trei pericole majore în Libia: Daesh, care numără astăzi 4.000 și 5.000 de combatanți (în această țară), traficanții de migranți și cei de arme’, a continuat Le Drian.

În același interviu, ministrul apărării al Franței a abordat problema Siriei și a atacurilor forțelor militare ruse în această țară. ‘În timpul recentelor convorbiri cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-am spus că Rusiei i se va da crezare dacă ea își va mobiliza forțele tocmai împotriva dușmanului comun: gruparea Stat Islamic (SI)’, a spus Jean-Yves Le Drian, citat de TASS.

Potrivit ministrului apărării al Franței, ‘Rusia dispune în Siria de mari forțe, amplasate la două baze, în Lattakia și Tartus’. ‘Totodată, Rusia și-a redus în mod semnificativ prezența în Siria’, a spus acesta la postul de radio.