Europa renunţă rapid la combustibilii poluanţi! Romania loc de TOP în clasamentul reducerii dependenţei de cărbune

Europa se pregăteşte de ceva vreme să spună adio energiei pe bază de cărbunje, dar în ultima vreme această tendinţă de separare este mai accentuată şi accelerată. Politicile energetice au dus deja la o translaţie vizibilă către energia eoliană şi solară, combustibilii fosili fiind din ce în ce mai puţin, conform unei analize Reuters.

22 iul. 2020, 18:15
Europa renunţă rapid la combustibilii poluanţi! Romania loc de TOP în clasamentul reducerii dependenţei de cărbune

După ce timp de secole a alimentat revoluţia industrială a Europei, cărbunele nu mai poate face acum faţă concurenţei. Aurul negru a pierdut lkupta cu energiile mai puţin poluante, iar guvernele şi companiile încep să închidă minele şi comapniile care se ocupă cu extracţia cărbunelui.

Sursele de energie regenerabilă au ajuns în prima jumătate a lui 2020, să genereze 40% din electricitatea Uniunii Europene, în timp ce combustibilii fosili au generat 34%, se arată într-un raport semestrial al Ember. În Spania, spre exemplu, dependenţa de cărbune a scăzut cu 58% în prima jumătate a acestui an, iar ritmul de închidere a companiilor miniere este unul foarte ridicat, neefectuându-se niciun rabat de la lege faţă de cei care nu respectă normele de poluare.

Citeşte şi INS: Producţia industrială a scăzut cu 17,4% în primele cinci luni ale anului

Campioana reducerii dependenţei de cărbune este însă Portugalia, care şi-a redus dependenţa de cărbune cu 95% în prima jumătate a acestui an. Olanda, Austria și Franța au înregistrat reduceri de peste 50%, dar şi România stă bine în acest top, dependenţa de cărbune a ţării noastre reducându-se cu 40% în primele şase luni ale acestui an.

Singura care face excepţie de la regulă este Polonia, care produce tot atât de multă energie electrică din cărbune cât toate celellalte 25 de state ale Blocului comunitar la un loc.