Europa riscă să nu aibă destule gaze în iarna anului viitor, din cauza unei schimbări a condiţiilor geopolitice şi economice din 2023

Europa riscă să nu aibă suficiente gaze naturale în iarna 2023-2024, trage joi un semna de alarmă Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care îndeamnă guvernele "să acţioneze imediat", în vederea unei scăderi a cererii.

03 nov. 2022, 17:40
Europa riscă să nu aibă destule gaze în iarna anului viitor, din cauza unei schimbări a condiţiilor geopolitice şi economice din 2023

Aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea să lipsească anul viitor, în cazul unei opriri complete a livrărilor de gaze naturale din Rusia, dar şi din cauza unei relansări economice a Chinei, estimează AIE, o agenţie înfiinţată de Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare a Europei (OCDE) în 1974 cu scopul de a sfătui guvernele în politicile lor energetice.

Rezervele europene ar urma să fie asigurate, în acest caz, în proporţie de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de un nivel de 95% din acest an, estimează într-o conferinţă de presă online, în faţa câtorva jurnalişti, directorul AIE Fatih Birol.

”Confortul asigurat de nivelul rezervelor actuale, scăderea recentă a preţului gazelor naturale şi temperatura neobişnuit de blândă nu ar trebui să conducă la concluzii prea oprimiste cu privire la viitor”, avertizează AIE în această analiză.

AIE subliniază că, în vara lui 2023, condiţiile geopolitice şi economice mondiale ale aprovizionării şi umplerii rezervelor urmează să fie foarte diferite de cele din 2022.

Citeşte şi: Veste bună pentru Europa. Una dintre cele mai mari bănci la nivel mondial anticipează scăderea preţului gazelor cu până la 30%