Europarlamentarii români din grupul ALDE, foarte critici la adresa rezoluţiei PE

Eurodeputaţii români din cadrul grupului ALDE al Parlamentului European (PE) au fost foarte critici la adresa rezoluţiei adoptate, marţi, la Strasbourg, de plenul PE, privind situaţia statului de drept în România.
Filip Stan
13 nov. 2018, 13:30
Europarlamentarii români din grupul ALDE, foarte critici la adresa rezoluţiei PE

„Justiţia a fost serios afectată de procurorii generali Laura Kovesi şi Augustin Lazăr, care în 2009 şi în 2016 au semnat protocoale secrete cu serviciul de informaţii, obligând procurorii să devină subordonaţii acestuia şi să-i raporteze evoluţiile din anchetele penale. O situaţie unică în UE şi regret că pe mulţi dintre colegii mei din Parlamentul European nu-i interesează realitatea din România”, a declarat Renate Weber în cadrul procedurii de explicare a voturilor.

„Odată cu dezvăluirile privind amestecul serviciului secret în actul de justiţie şi în viaţa politică, e clar că la umbra Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare în România a fost creat un monstru, iar Comisia Europeană ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru că a tolerat acest lucru”, a adăugat eurodeputata.

Ea a adăugat că rezoluţia de marţi „vrea să albească şi Comisia Europeană şi acele state membre care în ultimii ani au criticat doar ce le-a convenit, inclusiv prin raportul MCV de azi, pervertind astfel însuşi fundamentul statului de drept”.

Norica Nicolai a afirmat, la rândul ei, că şi românii sunt cetăţeni europeni şi „niciun cetăţean european nu poate vota în favoarea ipocriziei, a dublului standard şi a hegemoniei pe care unele formule politice încearcă s-o impună unor state din est”.

„Ipocrizie (…) pentru că ignoraţi că România este condamnată în 400 de cauze la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului, dar veniţi aici şi tot timpul faceţi rezoluţii în favoarea drepturilor omului. Dublu standard pentru că ne reproşaţi că nu-l lăsăm pe preşedinte să numească procurorii, dar în Polonia reproşaţi că îl lăsăm pe preşedinte să numească procurorii. Hegemonie pentru că vorbiţi despre formule politice care nu au niciun corespondent în realitate”, a adăugat Norica Nicolai.

„Ignoraţi dublul standard în justiţie, ignoraţi justiţia selectivă, ignoraţi influenţa serviciilor de informaţii şi spuneţi că aşa trebuie făcut. Poate aşa a făcut această Uniune Europeană timp de zece ani, tolerând această stare de lucruri în România, care este contrară statului de drept şi nedemocratică”, a mai spus ea.

Mircea Diaconu a spus în plenul PE că, dacă explicaţia votului său ar trebui să poarte un nume, ea ar fi „Mărunte jocuri politice care riscă să distrugă toată construcţia”, sau „şandramaua”.

„Această rezoluţie are cel puţin două puncte chiar foarte bune şi necesare. Mă refer la un criteriu serios, un standard serios al statului de drept aplicabil tuturor ţărilor, este adevărat acest lucru, şi continuarea evaluării nivelului corupţiei în statele membre întrerupt fără nicio explicaţie în 2014. România nu poate în niciun caz să fie prima în acest standard de corupţie, ci pe la jumătate, aşa cum spunea cel din 2014”, a spus eurodeputatul ALDE.

El s-a arătat puţin convins de faptul că se foloseşte prea des termenul „îngrijorare”.

„Îngrijorat sunt şi eu, dar nu de ce credeţi. Sunt îngrijorat de următorul lucru: că în toate democraţiile mari europene, extremismele, xenofobia, naţionalismul a ajuns până în Parlament şi foarte aproape, suflă în ceafă marilor partide europene. Timp în care e o problemă mare şi o îngrijorare cu România. Mă tem că alta trebuia să fie îngrijorarea, pentru că riscăm să se dărâme şandramaua”, a tras Diaconu un semnal de alarmă.

DailyBusiness
„Toleranță zero față de fraudele concediilor medicale”! Medicii sunt controlați la sânge. Ministerul Sănătății trimite corpul de control în cabinete și spitale
Spynews
ANM, anunț de ultimă oră! A fost emis cod portocaliu și galben! Urmează ploi torențiale și val de căldură intensă
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, anunț surprinzător pentru fani! Toți au rămas cu gura căscată! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Soluția banală care te scapă de gândacii din casă. Are două ingrediente ieftine pe care toată lumea le are în bucătărie
Capital.ro
România a pierdut un nume emblematic al muzicii. A fost o legendă. Piesele sale au fost iubite de toți românii
Playtech.ro
Subiecte limba maternă la Evaluarea Națională 2025. Ce au avut elevii de rezolvat
DailyBusiness
PESTE 4000 de oameni ar putea rămâne FĂRĂ loc de muncă dacă va crește TVA-ul
Adevarul
Revoltă după decizia CNA de a scoate vedetele din reclamele la jocuri de noroc
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Lorena Tonciu, cadou de zeci de mii de euro de la părinți. Cum e răsfățată sora Andreei Tonciu de cei care i-au dat viață / FOTO
Spynews
Avocata lui Gabi Bădălău, declarații despre ultimul proces din instanță. Claudia Pătrășcanu ar fi fost cea care ar fi început totul. Câți bani ar fi la mijloc
Evz.ro
Cea mai gustoasă ciorbă de dovlecei. O poți savura rece în zilele sufocante
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
kanald.ro
Ionuț, un bărbat de 30 de ani din Suceava, a murit acasă, din cauza durerilor de stomac. Trei copii au rămas fără tată
Cancan.ro
Îl vrea în patul ei pe Dan Alexa: 'Nu mă așteptam la asta!' Despărțirea de Andrada îl aruncă pe antrenor în brațele vedetei? Are...
Playsport.ro
Românii se întorc acasă după ani de muncă în pribegie: ce îi face să renunțe la Occident, potrivit inte...
Capital.ro
Interdicție la televizor și radio. S-a pus restricție la rubrica de Horoscop. Ordin CNA în toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
stirilekanald.ro
Fotbalistul mort la doar 18 ani. Ce s-a înttâmplat, de fapt
Cele mai bune 9 alimente care protejeaza ficatul de boli
MediaFlux
Recomandări specializate pe timp de caniculă! Cum facem față căldurii extreme cu riscuri minime cu sfaturi de la specialiști
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noua formulă a vechimii la pensie. Cum sunt transformate zilele lucrate în ani, luni și zile calendaristice