Europenii prelungesc sancţiunile economice impuse Crimeii, dar Putin îi asigură că nu este „ranchiunos”

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat vineri pregătit să facă un pas înainte către europeni, asigurându-i că nu este 'ranchiunos' după tensiunile cu blocul comunitar, care a decis în aceeași zi să prelungească cu încă un an sancțiunile economice impuse Crimeii, transmite AFP.

17 iun. 2016, 13:52
Europenii prelungesc sancţiunile economice impuse Crimeii, dar Putin îi asigură că nu este „ranchiunos”

„Să ne amintim cum a început totul. Rusia nu a fost inițiatoarea prăbușirii (relațiilor noastre), a problemelor, sancțiunilor”, a afirmat Putin într-un discurs susținut la Sankt-Petersburg, în timpul Forumului economic internațional. „Dar, cum spunem noi în țara noastră, nu suntem ranchiunoși și suntem pregătiți să facem un pas înainte către partenerii noștri europeni”, a menționat el apoi, adăugând totuși că un asemenea gest „nu se poate face, evident, în sens unic”.

Liderul de la Kremlin a pledat în continuare pentru „restabilirea încrederii în relațiile ruso-europene”. „În pofida problemelor cunoscute în relațiile noastre, UE rămâne un partener economic și comercial cheie pentru Rusia (…) Nu suntem indiferenți față de ceea ce se întâmplă vecinilor noștri, economiei europene”, a continuat Putin.

Uniunea Europeană a prelungit vineri cu un an, până la 23 iunie 2017, sancțiunile economice impuse peninsulei ucrainene Crimeea în urma anexării acesteia de către Rusia în 2014, transmite Reuters.

Sancțiunile interzic importul de produse din Crimeea, investițiile în această regiune, cooperarea în domeniul turismului, precum și exportul de bunuri și tehnologie în domeniile transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, inclusiv prospecțiunile petroliere și de gaze.

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să prelungească săptămâna viitoare cu șase luni, până la finalul anului, sancțiunile economice impuse Rusiei în urma implicării Moscovei în criza din Ucraina.

Europenii au condiționat ridicarea parțială sau totală a sancțiunilor impuse Rusiei de progresele înregistrate în punerea în practică a acordurilor de la Minsk destinate soluționării conflictului din Ucraina.

„Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puțin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul și singura modalitate de ridicare a sancțiunilor economice impuse”, a subliniat, joi, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg.