Europenii vor o CALE DEFINITIVĂ pentru Grecia. Nimeni nu are interes ca ţara să iasă din zona euro

Reuniunile europene prevăzute pentru marți, la Bruxelles, trebui să ''indice o cale definitivă'' care să permită soluționarea problemei Greciei, a estimat luni șeful guvernului italian Matteo Renzi.

06 iul. 2015, 13:58
Europenii vor o CALE DEFINITIVĂ pentru Grecia. Nimeni nu are interes ca ţara să iasă din zona euro

Dincolo de această criză din Grecia, prioritatea europenilor este, în opinia premierului italian, ”reconstruirea unei Europe diferite”, întrucât dacă europenii ”rămân imobili, prizonieri ai regulilor și ai birocrației, atunci Europa este terminată”.

”Reconstruirea unei Europe dificile nu va fi facilă, după ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Dar este momentul potrivit pentru a încerca să facem acest lucru, toți împreună. De luni întregi, insistăm să discutăm nu doar de austeritate și de bugete, ci și de creștere, de infrastructuri, de politici comune privind imigrația, de inovare, de mediu. Într-un cuvânt, de politică și nu doar de parametri; de valori și nu doar de cifre”, a adăugat Renzi.

Secretarul de stat italian pentru afaceri europene Sandro Gozi a estimat, la rândul său, că este indispensabil să se facă eforturi pentru ajungerea la un acord care să permită rămânerea Greciei în interiorul zonei euro.

Citeşte şi Germania susţine că nu sunt întrunite condiţiile pentru negocieri privind un nou ajutor pentru Grecia

”Nu cred că este în interesul cuiva ca Grecia să iasă din uniunea monetară”, a adăugat Gozi, într-o declarație pentru canalul de televiziune SkyTg24, potrivit Agerpres.

La rândul său, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat, luni, că votul negativ dat de alegătorii eleni la referendumul de duminică a făcut discuțiile cu creditorii mai dificile, însă, obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro. ‘Rezultatul referendumului nu ne aduce mai aproape de o soluție. În realitate, respingerea propunerilor nu face decât să îngreuneze lucrurile’, a declarat Jeroen Dijsselbloem, adăugând că menținerea Greciei în zona euro ‘este în continuare obiectivul lor și al meu’.

De asemenea, Dijsselbloem, care este și ministru de Finanțe al Olandei, a anunțat că Guvernul olandez va discuta cererea Greciei referitoare la un nou acord de finanțare cu Mecanismul European de Stabilitate.

Alegătorii greci au respins duminică ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaționali, la un referendum convocat de guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras.

Luni dimineață, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat demisia, pentru a facilita negocierile privind un eventual acord, în contextul în care el avea o imagine proastă în rândul unora dintre omologii săi din cadrul Eurogrupului.