Europol, reacţie dură după ce Marcel Vela a infiinţat „Poliţia Animalelor”: Câinii poliţişti trăiesc în condiţii mizere

Sindicatul Europol reacţionează, după ce Marcel Vela a descis să înfiinţeze Poliţia Animalelor. Sindicaliştii spun că preocuparea ministrului faţă de animalele abuzate este una suspecta, cu atât mai mult cu cât câinii propriei instituții trăiesc în condiții mizere.

07 sept. 2020, 15:16
Europol, reacţie dură după ce Marcel Vela a infiinţat „Poliţia Animalelor”: Câinii poliţişti trăiesc în condiţii mizere

„În ultima perioadă am constatat o preocupare suspectă a ministrului Vela față de animalele abuzate, acesta ajungând chiar să adopte la sediul MAI, un câine alături de care s-a fotografiat și postat pe pagina de Facebook, anunțând că acesta va crește și va fi iubit alături de profesioniști și de prieteni.

Mai mult, a anunțat inclusiv înființarea „Poliției Animalelor”, efectuând în acest sens, în mod pompieristic, demersuri pentru modificarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, fără a organiza și o dezbatere publică legată de acest subiect extrem de complex și de sensibil, având în vedere cele două componente ale societății românești, zona urbană și respectiv rurală. Spunem că preocuparea ministrului față de condițiile animalelor din România este una suspectă, întrucât până în prezent nu s-a interesat de situația animalelor de serviciu aflate în propria curte, știți voi, acei câini de serviciu, eroi devotați partenerilor lor, cu care ministrul Marcel Vela se fotografiază ori apare în conferințe de presă pentru a da bine în fața societății.

În aceste zile am primit tot mai multe sesizări din partea colegilor din țară care ne-au atras atenția cu privire la starea deplorabilă a câinilor de serviciu și a condițiilor improprii în care sunt nevoiți să trăiască și să se hrănească, fiind totodată indignați de faptul că polițiștii vor fi puși în situația de a sancționa deținătorii de animale pentru că nu le asigură condiții prielnice de trai, că nu sunt îngrijiți și nu beneficiază de tratamente medicale corespunzătoare, în timp ce câinii propriei instituții trăiesc în condiții mizere.

Astfel, în padocurile pentru câini din majoritatea inspectoratelor de poliție din țară nu s-a investit pentru crearea unor condiții minimale de mai bine de 25 de ani, cuștile confecționate din lemn se află în paragină, acestea sunt reparate după posibilitățile și după priceperea fiecăruia dintre colegii noștri încadrați pe funcții de conductori câini, din buzunarul propriu, deoarece șefii inspectoratelor au ridicat mereu din umeri spunând că nu au bani pentru a investi în repararea padocurilor sau pentru tratamentele medicale complexe ale câinilor.

Citeşte şi Sindicaliştii din Poliţie îl acuză pe ministrul Vela de naivitate şi de politizarea instituţiei

Și dacă în Instrucțiunile MAI cu nr. 636 din 09.05.2005 privind producerea și folosirea animalelor de serviciu în structurile Ministerului Administrației și Internelor sunt prevăzute condiții minimale pentru adăpostirea câinilor de serviciu, respectiv:

-padocurile trebuie să aibă o suprafaţă de minim, 14 m2 şi înălţime de 2 m, se confecţionează din cărămidă, cu pardoseală din beton peste care se aplică o peliculă de 4-6 cm de asfalt în vederea prevenirii îmbolnăvirii. Pardoseala trebuie să fie înclinată, la baza pantei fiind practicat un jgheab în vederea colectării (dirijării) apelor reziduale sau pluviale. În lipsa materialelor pentru zidărie, padocul se poate confecţiona şi din alte materiale termoizolante, iar pardoseala se asigură printr-un strat de 20-30 cm pietriş. În ambele situaţii va fi împrejmuit şi acoperit cu plasă de sârmă în vederea prevenirii otrăvirii intenţionate a câinilor, iar uşa de acces va fi asigurată cu lacăt. Pe uşa de la intrare se aplică o placă de dimensiunile 30 x 15 cm pe care sunt menţionate numele câinelui, anul naşterii şi numărul matricol;

-cuştile se confecţionează din lemn, având următoarele dimensiuni: lungimea 1m, lăţimea 0,90 m, şi înălţimea de 1m, iar acoperişul va fi confecţionat în două ape şi uşor demontabil pentru a permite efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei. Intrarea în cuşcă, are următoarele dimensiuni: de 30 cm lăţime şi 40 cm înălţime, iar pe timpul iernii va fi protejată cu o bucată de cauciuc, postav sau pânză de sac, liberă în partea de jos, în vederea prevenirii intrării zăpezii şi va fi orientată către direcţia din care bate vântul în mod frecvent. Pentru aşternut, pe timp friguros se folosesc paiele, fânul sau talaşul din lemn, care se afânează zilnic, se schimbă de fiecare dată dacă a fost udat şi în mod obligatoriu o dată pe săptămână; realitatea este de fapt cea din fotografiile de mai jos, dar care nu-l interesează pe ministrul Vela deoarece nu-i va atrage capital de imagine” transmite Europol.