Europol: Sunt posibile NOI ATACURI în ţări europene. O formă mai rea decât modelul TERORISTULUI SINGURATIC

Europa riscă să se confrunte cu noi atacuri ale grupării Statul Islamic (SI) după cele de vineri de la Paris, a declarat joi Rob Wainwright, directorul Europol, agenția care coordonează forțele de poliție din țările UE, transmite Reuters.

19 nov. 2015, 12:02
Europol: Sunt posibile NOI ATACURI în ţări europene. O formă mai rea decât modelul TERORISTULUI SINGURATIC

„Este rezonabil să presupunem că sunt posibile și alte atacuri”, a afirmat Wainwright în cadrul unei audieri în Parlamentul European la Bruxelles.

El a comparat atacurile de vineri de la Paris, în care și-au pierdut viața 129 de persoane, cu cele din Mumbai din 2008, când mai mulți militanți au ucis 166 de persoane în diferite locuri din orașul indian. „Realitatea a ceea ce s-a întâmplat atunci în Mumbai a ajuns acum în Europa”, a mai spus el.

„Este, cu siguranță, o formă mai puternică și mai amenințătoare de terorism decât fenomenul atacatorului singuratic„, a precizat Wainwright, făcând referire la atacurile din ultimii ani comise de indivizi sau grupuri mici inspirate din Statul Islamic, potrivit Agerpres.

„Este de asemenea o declarație de intenție clară din partea ISIS (Statul Islamic — n.r.) de a-și exporta marca sa brutală de terorism în Europa pentru a o face mai vizibilă pe scena internațională”, a afirmat el.

Directorul Europol a amintit și doborârea, luna trecută, a unui avion rus de pasageri în Egipt. „Ne confruntăm cu o organizație teroristă internațională extrem de serioasă, bine finanțată și hotărâtă, care este acum activă pe străzile din Europa. Reprezintă cea mai gravă amenințare teroristă pentru Europa din ultimii zece ani”, a atras el atenția.

Audierea din PE vine în ajunul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor de interne și ai justiției din UE la care se vor discuta măsurile necesare după atacurile de la Paris.