Eurostat. Cum îşi împart românii veniturile. Cei mai mulţi bani se duc pe mâncare şi băutură

Publicat: Miercuri, 03 Iulie 2019 10:55 // Actualizat: Miercuri, 03 Iulie 2019 10:55 // Sursa: romaniatv.net

Gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat, în medie, 9% din cheltuielile totale de consum pentru recreaţie şi cultură în anul 2017, pe primele locuri fiind gospodăriile din Danemarca şi Suedia, ambele cu 11,5%, în timp ce la coada clasamentului sunt cele din România, care au alocat în acest sens 5,8%, şi cele din Luxemburg şi Irlanda, ambele cu 5,9%, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Foto: voceatransilvaniei.ro

La nivelul Uniunii Europene se observă modalităţi diferite de consum, care depind foarte mult de nivelul veniturilor, de obiceiurile culturale sau de situaţie geografică. În 2017, în medie în ţările UE cea mai mare parte (aproape un sfert) din cheltuielile de consum ale gospodăriilor au fost alocate către sectorul "locuinţă, apă, electricitate şi gaze" (care exclude achiziţionarea locuinţelor), în timp ce "transportul" a reprezentat 13%, "alimentele şi băuturile non-alcoolice" - 12 %, în timp ce "restaurantele şi hotelurile" şi "recreaţia şi cultura" au fiecare aproximativ 9%. Un procent de 4% până la 6% este pentru segmentul "mobilă şi electrocasnice", "îmbrăcăminte şi încălţăminte", "băuturi alcoolice şi tutun" şi "sănătate"; în timp ce "comunicaţiile" şi "educaţia" au 3% şi, respectiv 1%.

Gospodăriile au alocat în 2017 cea mai mare parte a cheltuielilor de consum către sectorul "locuinţă" în aproape toate statele din Uniunea Europeană, exceptând Estonia, Lituania şi România, unde "alimentele" au fost cele mai important, şi Cipru şi Malta, unde au fost "restaurantele şi hotelurile".

Per total, România a alocat 22,5% din totalul cheltuielilor de consum ale gospodăriilor pentru "locuinţă, apă, electricitate şi gaze", 27,8% pentru "alimente şi băuturile non-alcoolice", 11,2% pentru "transport", 6% pentru "sănătate", 5,8% pentru "recreaţie şi cultură", 5,7% pentru "băuturi alcoolice şi tutun", 4,6% pentru "mobilă şi electrocasnice",4,1% "comunicaţii" şi 3,7% pentru alte bunuri şi servicii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cheltuieli Eurostat Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit virală pe internet astăzi. Ce i-a cerut elevul învățătoarei a lăsat-o fără cuvinte
Scrisoarea elevului Ștefan către învățătoare a devenit...
HUFF.RO
HUFF.RO
1
EUR
4.8590
RON
22 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H