Eurovision România 2019. Înscrierile au început. Selecţia va avea juriu internaţional pentru finală

Înscrierile pentru selecţia naţională Eurovision 2019 au început, potrivit unui anunţ făcut de Televiziunea Română, iar o premieră a acestei ediţii o constituie faptul că pentru semifinale va fi alcătuit un juriu naţional, iar pentru finală, unul internaţional.

09 nov. 2018, 12:01
Eurovision România 2019. Înscrierile au început. Selecţia va avea juriu internaţional pentru finală

Sloganul acestei ediţii este „Împlineşte visul”, scrie news.ro. Compozitorii pot înscrie piese pentru selecţia naţională până pe 10 decembrie. Înscrierile vor fi făcute exclusiv online, completând formularul disponibil pe site-ul oficial al evenimentului.

Citeşte şi Eurovision 2019. Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat participarea la concurs

După încheierea perioadei de înscrieri, juriul desemnat va alege cel mult 24 de piese pentru selecţia naţională. Piesele care vor trece de etapa preselecţiei vor concura în semifinale, de unde juriul şi telespectatorii vor clasifica piesele pentru finală.

O altă noutate a ediţiei din acest an este modul în care telespectatorii vor participa la alegerea reprezentantului României la Eurovision. În fiecare semifinală, juriul naţional va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, câte una. În urma jurizării şi televotului, cel mult 12 piese vor merge în finală.

În ultima fază a selecţiei naţionale, reprezentantul României va fi decis de juriul internaţional şi de telespectatori, punctajul acordat de telespectori având ponderea punctajului acordat de un jurat.

În calitate de organizator, TVR îşi rezervă opţiunea de a oferi câte un wild card în fiecare etapă a selecţiei, fără ca exercitarea acestui drept să ducă la diminuarea numărului de piese calificate prin jurizare sau după caz, prin televot.

Preselecţia va avea loc între 11 şi 20 decembrie, semifinalele va avea loc pe parcursul lunilor ianuarie – februarie 2019, iar etapa finală va avea loc în luna februarie a anului viitor.

Sub sloganul „Dare to dream”, Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai.

La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa „Toy”.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi a participat la competiţia europeană prima dată în anul 1993. În 2016, reprezentantul ţării noastre, Ovidiu Anton, nu a putut participa, deoarece TVR nu plătise de mai mulţi ani contribuţia, iar datoria acumulată la EBU era de 16 milioane de franci elveţieni.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, cu semifinalele pe 8 şi 10 mai şi finala pe 12 mai. România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa „Goodbye”, fără a se califica în finala competiţiei.