EUROVISION ROMÂNIA. Schimbare majoră la ediţia din 2020. Cum va fi ales câştigătorul: anunţ oficial făcut de TVR

Selecţia Naţională Eurovision Song Contest 2020 vine cu o schimbare majoră de regulament, după rezultatele catastrofale ale României la Eurovision din ultimii doi ani, anunță TVR.

31 ian. 2020, 11:13
EUROVISION ROMÂNIA. Schimbare majoră la ediţia din 2020. Cum va fi ales câştigătorul: anunţ oficial făcut de TVR

TVR a decis să aleagă întâi vocea (o singură voce), de către o comisie, apoi să fie compusă piesa pentru concurs. Astfel, selecția se va concentra inişial pe identificarea celei mai reprezentative voci, care va fi evaluată de către o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum „abilităţile vocale, interpretarea, empatia muzicală, expresivitatea ş.a”. După selectarea respectivei voci, se vor compune, pe specificul acesteia, al timbrului și personalității artistului, un număr de piese, dintre care cele mai bune cinci vor ajunge în Finala Națională.

Eurovision 2019: Olanda a câştigat concursul de la Tel Aviv – VIDEO

„Selecţia celor 5 creaţii muzicale va fi realizată de către o comisie de specialitate, ai cărei membri acoperă o plajă largă de domenii şi specializări (compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producători de divertisment radio şi/sau televiziune, regizori muzicali radio şi/sau de televiziune), ţinând cont de următorii parametri: forma muzicală a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistică şi mesaj”, spun reprezentanții TVR, citaţi de Pagina de Media.

Pe 1 martie va avea loc Finala Naţională în care va fi ales momentul care va reprezenta România la Eurovision 2020. Selecția va fi făcută de public și un „Juriu Naţional”, al căror vot va conta în proporţie egală de 50%. În caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvânt, voturile sale fiind cele decisive. Este vorba de o rețetă folosită și de alte țări participante la Eurovision, cum ar fi Spania, Grecia, Rusia, Cipru, Bulgaria, Marea Britanie sau Franța.

Eurovision România 2020 aduce şi o nouă șefă de delegație. Smaranda Vornicu, cea care anul trecut a fost șefa delegației Eurovision, a fost înlocuită de Liana Stanciu, care în anii trecuți a comentat evenimentul, de la București.