Evaluare naţională 2013. Daniel Funeriu acuză puterea de fraudă instituţională. PSD-ul îi dă replica

Rezultatele de la Evaluarea Naţională au determinat o dispută între consilierul prezidenţial Daniel Funeriu, care spune că dacă subiectele au fost manipulate, atunci asistăm la o fraudă comandată politic, şi PSD, care susţine că fostul ministru "nu are niciun fel de ruşine pentru ceea ce face".

30 iun. 2013, 17:27
Evaluare naţională 2013. Daniel Funeriu acuză puterea de fraudă instituţională. PSD-ul îi dă replica

Funeriu comentează, pe blog, rezultatele obţinute la examenele de la Evaluarea Naţională: „Toţi elevii care au luat note mari şi profesorii lor trebuie felicitaţi; Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci înseamnă că avem un salt spectaculos al rezultatelor. Ceea ce ar fi foarte bine; Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reuşită să fie artificial de mari atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandată politic; Notele de la evaluarea naţională sunt luate în considerare pentru intrarea la liceu. Deci este vorba despre un concurs şi nu doar despre un simplu examen. Aşadar subiectele nu trebuie numai să verifice nivelul de cunoştinţe, dar şi să stabilească o ierarhie”.

În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, afirmă că discuţiile declanşate în spaţiul public de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cu privire la gradul de promovabilitate la examenul de Evaluare Naţională denotă „rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică”.

„Domnul Funeriu dă dovadă de rea-credinţă fără limite şi dorinţă de a manipula opinia publică, fără a avea niciun fel de ruşine pentru ceea ce face. Pur şi simplu fostul ministru al Educaţiei pare furios că nu sunt mai mulţi copii picaţi la acest Examen. Mă întreb dacă în perioada de mandat a domnului Funeriu nu se cerea cumva intenţionat să fie făcute subiecte foarte grele, pentru a pica cât mai mulţi elevi, aşa cum s-a întâmplat la examenele de Bacalaureat”, a afirmat Cătălin Ivan, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, anul acesta a fost un examen corect, cu reguli stricte.

„S-a păstrat un standard ridicat al rigorii, al seriozităţii şi al responsabilităţii, standard specific unui astfel de examen. Examenele s-au desfăşurat în săli supravegheate video pentru al doilea an consecutiv şi aşa se va întâmpla şi de acum înainte. Am demonstrat că atunci când lucrurile sunt pregătite din timp, cu atenţie, putem repara şi evita toate greşelile făcute în trecut. Felicit ministerul Educaţiei pentru organizarea Examenelor Naţionale”, a încheiat purtătorul de cuvânt al PSD.