EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Cum să scapi de emoţii. SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Ai intrat în febra examenului de bacalaureat din acest an şi simţi cum stresul şi anxietatea ating cote tot mai înalte? Este firesc să te simţi astfel, dar cum îţi doreşti să iei EVALUARE NAŢIONALA SI BAC-ul cu brio, este important să înveţi să îţi gestionezi emoţiile pentru ca, în ziua examenului, să dai tot ce ai mai bun.

23 iun. 2014, 06:28
EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Cum să scapi de emoţii. SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Uşor de zis, greu de făcut? Nu şi dacă te foloseşti de răstimpul rămas până la debutul propriu-zis al examenului de bacalaureat 2014 într-un mod constructiv. Iată ce ai putea face de pe acum, cât şi în ziua Z, pentru a-ţi ţine în frâu emoţiile:

Repetă, repetă, repetă

Foloseşte zilele pe care le ai la dispoziţie pentru a repeta pentru examene. Alternează materiile la care revizuieşti informaţia, atât pentru a nu te plictisi, cât şi pentru a te linişti: odată ce ştii că ai trecut prin toate, şi emoţiile au şansa să se diminueze.

Fă-ţi un plan de bătaie care să includă câteva ore pe zi în care repeţi pentru fiecare examen, dar şi ore de relaxare binemeritată. Aceasta din urmă, de altfel, este vitală pentru a-ţi regla nivelul de stres şi de anxietate şi a reuşi să repeţi, până în ziua probei, tot ce ţi-ai propus.

Nu îngrăşa porcul în Ajun

A doua zi ai proba care îţi dă fiori reci pe şira spinării? Nu îngrăşa porcul în Ajun: ai repetat suficient, acum este momentul să te odihneşti, oricât de stresată te-ai simţi. Chiar şi un somn fragmentat din cauza emoţiilor este de preferat unei nopţi albe!

Nu de alta, dar dacă te vei duce cât de cât odihnită la examen, te vei putea concentra mai bine, ideile şi informaţia învăţată îţi vor veni mai uşor în minte şi vei face corelaţii mai facil – per total, te vei descurca mult mai bine, oricare ar fi nivelul tău de pregătire pentru proba respectivă.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE 2014 EDU.RO:  Examenele propriu zise de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a încep în 23 iunie. Ordinul privind organizarea evaluării naționale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul școlar 2013-2014 prevede că exemenele vor începe cu proba scrisă la Limba si literatura română, iar pe 1 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Examenul va fi supravegheat video și în 2014, iar camerele vor fi instalate și în sălile în care se descarcă subiectele, precum și în sălile în care se evaluează lucrările scrise.

EDU.RO Vezi aici MODELUL DE SUBIECTE şi BAREMUL DE CORECTARE la limba şi literatura română

SUBIECTE ROMANA EVALUARE EDU.RO: Ce s-a dat anul trecut la Evaluare

La proba de Limba şi literatura română, elevii au avut de rezolvat varianta 10.

Elevii au primit, la primul subiect, un fragment din opera „Durerile lumii”, de Alexandru Vlahuţă. Ei au avut de indicat antonime pentru trei cuvine din text, de explicat rolul unei virgule, de transcris două cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, de menţionat două trasături ale genului epic, de prezentat în 30-50 de cuvinte roulul unei secvenţe din text.

La subiectul al doilea, elevii au avut un text la prima vedere, la care li s-a cerut să formuleze câte un enunţ în care să precizeze anumite aspecte ale fragmentului dat, să menţioneze valoarea morfologică a trei cuvinte, să precizeze funcţia sintactică a două cuvinte, să menţioneze felul unei subordonate, să construiască o frază cu două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată predicativă, introdusă prin adverbul relativ „cum” şi să redacteze o compunere de 80-150 de cuvinte.


La proba de Matematică, elevii au avut de rezolvat varianta 3.

La primul subiect, elevii au avut de aflat, printre altele, rezultatul operaţiilor care 4×4+10, cât este numărul „a” dacă a/6=5/2, precum şi perimetrul unui pătrat şi volumul unui cub cu laturi date. La acelaşi subiect, li s-a cerut să interpreteze datele dintr-un tabel cu notele unui examen.

Subiectul II avut ca primă cerinţă desenarea unei piramide triunghiulare regulate, după care elevii au trebuit să rezolve o problemă de aritmetică: „Ana şi Bogdan au împreună şapte mere, Ana şi Călin au împreună opt mere. Câte mere are Ana, ştiind că toţi trei au împreună 12 mere?”.

Tot la subiectul II, una dintre cerinţe a fost legată de funcţia f(x)= x + 2, la care s-a cerut să se calculeze f(0) + f(-2) şi să se reprezinte grafic funcţia. De asemenea, elevii au avut de demonstrat, pentru o expresie matematică E(x) dată, că E(x)=1 pentru orice număr real în afară de -2 şi 2.

Subiectul III a fost alcătuit din două probleme de geometrie, prima având în ipoteză un dreptunghi cu latura şi diagonala date, iar a doua, un paralelipiped dreptunghic.


Calendarul Evaluării Naţionale 2014:
 • Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a: 13 iunie
 • Înscrierea la Evaluarea Naţională: 16 – 18 iunie
 • Limba si literatura română – proba scrisă: 23 iunie
 • Limba și literatura maternă – proba scrisă: 24 iunie
 • Matematică – proba scrisă: 25 iunie
 • Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00): 27 iunie
 • Depunerea contestațiilor (orele 16.00 – 20.00): 27 iunie
 • Rezolvarea contestațiilor: 28 iunie – 30 iunie
 • Afișarea rezultatelor finale după contestaţii: 1 iulie

SUBIECTE ROMANA EVALUARE 2014 EDU.RO: Un număr de 166.617 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi la examenele din cadrul Evaluării Naţionale 2014, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Evaluarea Naţională începe luni cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Marţi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Miercuri va avea loc ultimul test din cadrul Evaluării Naţionale, proba scrisă la Matematică.

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16,00, după care vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20,00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

Potrivit MEN, în iunie 2013, la Evaluarea Naţională au participat 162.331 de absolvenţi de gimnaziu.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE 2014 EDU.RO: Un număr de 5.386 de poliţişti acţionează suplimentar, faţă de dispozitivul curent angrenat pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe timpul examenului de Evaluare Naţională 2014, respectiv în perioada 23 iunie – 1 iulie, informează un comunicat al IGPR transmis, duminică, AGERPRES. 

Din totalul efectivelor suplimentare angrenate în măsurile specifice din zona unităţilor de învăţământ, 4.537 de poliţişti sunt de la structurile de ordine publică, iar 674 sunt poliţişti de la rutieră.

Echipajele din teren vor acţiona pentru a depista şi lua măsurile legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică. În acest sens, unităţile de învăţământ sunt incluse în itinerariile de patrulare.

De asemenea, poliţiştii rutieri vor acţiona pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru prevenirea accidentelor rutiere, precum şi a ambuteiajelor.

IGPR precizează că au fost dispuse măsuri suplimentare şi pentru desfăşurarea examenului naţional de Bacalaureat.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 EDU.RO: Cum se calculează media de admitere

Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea naţională, totul împărţit la patru)

Unde:  MA = media de admitere;  ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Prima etapă de ADMITERE 2014 EDU.RO:

 • 4 – 8 iulie – Elevii de clasa a VIII-a completează fişele de înscriere alături de  părinţiilor, asistaţi de diriginţi
 • 4 – 8 iulie  – Tot în acest interval, se introduc în baza de date computerizată  datele din  fişele de înscriere
 • 5 – 9 iulie – Are loc verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator,  se corectează greşelile în baza de date computerizată.
 • 10 iulie – Este ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere judeţene şi la cele de la Bucureşti. În acelaşi timp se publică transmite şi lista absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată.
 • 11 iulie – Are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/al municipiului Bucureşti la Centrul Naţional de Admitere
 • 12 – 13 iulie – Verificarea şi corectarea bazelor de date de către Comisia Naţională de Admitere şi comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti, transmiterea modificărilor la comisia naţională
 • 14 iulie  – Corectarea erorilor şi confirmarea încheierii modificărilor
 • 15 iulie – REPARTIZAREA COMPUTERIZATĂ  în învăţământul liceal  de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015
 • 16 iulie  – Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal  de stat din judeţ/municipiul Bucureşti
 • 16 iulie – Afişarea de către fiecare unitate de învăţământul liceal  a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate
 • 17 iulie -25 iulie – Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi

EDU.RO EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. A doua etapă de ADMITERE 2014

Elevii din seria curentă şi cei din seriile anterioare, care nu îndeplinesc 18 ani până la începerea anului şcolar 2014-2015, care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă, mai pot face acest lucru în cea doua etapă de admitere care are loc în luna iulie.

 • 16 iulie  – Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă
 • 17-18 iulie  – Susţinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă
 • 19 iulie  – Afişarea rezultatelor la probele de aptitudini şi la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi rezolvarea eventualelor contestaţii
 • 16 – 21 iulie – Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare, completarea unei noi fişe de opţiuni de către cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii
 • 21 iulie  – Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini. Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă
 • 16 – 22 iulie – Introducerea datelor în calculator, verificarea fişelor listate şi corectarea eventualelor erori
 • 23 iulie  – Transmiterea noilor baze de date la centrul de admitere judeţean/al municipiului Bucureşti şi la Centrul Naţional de Admitere
 • 24 iulie  – REPARTIZARE COMPUTERIZATĂ  a candidaţilor din a doua etapă a admiterii
 • 24 iulie  – Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial/în centrul special de înscriere a listelor cu absolvenţii proveniţi din şcolile respective/din alte judeţe, repartizaţi în a doua etapă şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal  de stat. Fiecare şcoală va lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate în a doua etapă.

Între 1 august şi 8 septembrie are loc cea de-a treia etapă de admitere în învăţământul liceal  de stat, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015.

Înscrierea candidaţilor în vederea repartizării pentru învăţământul special se face, în data de 11 iulie 2014, pe baza următoarelor documente:

– Cerere de înscriere
– Certificatul de naştere în copie legalizată
– Adeverinţă eliberată de şcoala absolvită din care să reiasă dacă a promovat sau nu testele naţionale şi în caz că le-a promovat, notele obţinute la fiecare probă şi media generală obţinută la testele naţionale
– Foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale)
– Certificatul de încadrare într-o categorie de persoană cu handicap (tipul şi
gradul de deficienţă)
– Certificat de expertiză şi orientare şcolară.

Repartizarea candidaţilor pentru învăţământul liceal special se face în funcţie de tipul şi gradul de deficienţă, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere sau de absolvire, după caz şi în funcţie de opţiuni, la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba-sala şedinţe, în data de 11 iulie 2014 ora 9.00, în prezenţa candidatului şi a părintelui/tutorelui.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014. Broşura privind ADMITEREA LA LICEU 2014

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a realizat broşura „Admiterea în învăţământul liceal şi Admiterea în învăţământul profesional de stat cu durata de trei ani”, anul şcolar 2014-2015.

Broşura privind admiterea la liceu cuprinde informaţii importante referitoare la admiterea în învăţământul liceal şi profesional, documentele necesare pentru înscriere, reţeaua unităţilor de învăţământ liceal din municipiul Bucureşti, filierele, profilurile, specializările din învăţământul liceal şi profesional, media ultimului admis din anul şcolar precedent, planul de şcolarizare şi calendarul susţinerii probelor de aptitudini/probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă/ maternă.

Lucrarea este afişată pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi va fi tipărită şi distribuită, gratuit, tuturor absolvenţilor claselor a VIII-a din municipiul Bucureşti.

Efectivele Poliţiei Române acţionează atât pentru un climat de ordine şi siguranţă publică şi fluidizarea traficului rutier, în zona unităţilor de învăţământ, precum şi pentru asigurarea unui examen corect. 

Evaluarea Naţională începe luni cu proba de limba şi literatura română.


loading...