SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 la Limba şi Literatura Română: BASMUL şi un eseu despre Ziua Iei

SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Elevii de clasa a VIII-a au început luni, 22 iunie, probele scrise de la Evaluarea Naţională. Anul acesta elevii au avut de rezolvat subiecte din text cules de Petre Ispirescu şi un eseu despre Sânziene şi Ziua Universală a Iei.

22 iun. 2015, 07:23

SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat luni, la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională 2015, basmul şi un eseu despre Sânziene şi Ziua Universală a Iei, potrivit adevarul.ro.

Subiectul I: Text cules de Petre Ispirescu:

Punctul a. 1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. explică rolul cratimei în secvenţa „încât p-aci era”

3. formulează două idei principale din textul dat

4. transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. prezintă în 30 – 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: „atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?”

Punctul b. Redactează o compunere de 150 – 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular „Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos”, valorificând textul dat Subiectul

2. Text din ziarul Adevărul: Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată

Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos: 1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se srbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Aproape 200.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a au intrat, luni, în febra Evaluărilor Naţionale. Prima probă scrisă a fost cea la Limba Română, marţi, urmează proba la limba maternă pentru minorităţile naţionale, iar miercuri, examenul la matematică. Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii vor fi supravegheaţi atât video, cât şi audio.

Citeşte şi SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2015 EDU.RO: Ce s-a dat anul trecut şi la simularea din 2015

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015, sesiunea specială pentru olimpici. Ce SUBIECTE s-au dat la LIMBA ROMÂNĂ

SUBEICTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Examenele încep la ora 9.00, însă elevii trebuie să fie în bănci de la ora 8:30. În ceea ce priveşte accesul în sălile de examen, elevii sunt aşezaţi alfabetic câte unul în bancă, iar pe uşa de la intrarea fiecărei săli de examen este lipită o listă cu numele candidaţilor distribuiţi acolo.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Adolescenţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop. Ordinul de ministru care stipulează aceste reguli spune că elevii care refuză depozitarea obiectelor menţionate, în sala stabilită de comisie, nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă, în sălile de examen, asupra lor sau în băncile în care sunt aşezaţi, orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Vezi şi: BAC 2015. Creierul are nevoie de pauză după 50 de minute de învăţat. Un psiholog îţi spune cum scapi de emoţii

Candidaţii nu au voie să aibă la ei telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Încălcarea regulilor este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1.

Calendar EVALUARE NAŢIONALĂ 2015:

  • 22 iunie – Proba la Limba Română
  • 23 iunie – Proba la Limba Maternă
  • 24 iunie – Proba la Matematică
  • 26 iunie – Afişarea rezultatelor
  • 26 iunie – Depunerea contestaţiilor
  • 27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor
  • 30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Vezi ce trebuie să consumi pentru a învăţa mai uşor