EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Metodologia de organizare a examenelor de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a

Publicat: Miercuri, 20 Ianuarie 2016 17:45 // Actualizat: Joi, 21 Ianuarie 2016 08:26 // Sursa: romaniatv.net

Elevii de clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a susţin mai multe evaluări la finalul anului şcolar. Copiii de clasa a II-a vor fi testaţi la scris, citit şi la matematică, elevii de a IV-a vor fi testaţi la română şi la matematică, iar clasele a VI-a vor fi evaluaţi la limba română şi la limba modernă, precum şi la matematică, fizică şi biologie.

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 3.051 privind aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a evaluarilor nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a. 

Conform calendarului, evaluările vor avea loc în perioada 23 mai – 10 iunie, după cum urmează:

- clasa a VI-a (23 mai: Limbă şi comunicare, 24 mai: Matematică şi ştiinţe);

- clasa a IV-a (30 mai: Limba română, 31 mai: Matematică, 2 iunie: Limba maternă);

- clasa a II-a (Limba română: 6 iunie – scris şi 7 iunie – citit; Limba română pentru minorităţile naţionale – scris/citit: 7 iunie; Matematică: 8 iunie; – Limba maternă: 9 iunie – scris şi 10 iunie – citit).

Copiii vor fi evaluati la urmatoarele discipline:

Evaluarea Nationala clasa a II-a:
Scris - Limba romana  - testul vizeaza evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise (30 de minute)
Citit - Limba romana -  testul vizeaza evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite (30 de minute)
Matematica (30 de minute) - testul vizeaza evaluarea competentelor de matematica (30 de minute)

Testele pe care le vor sustine elevii apartinand minoritatilor nationale si care au facut clasa a II-a in limba materna - vor fi structurate astfel:
- primul test vizeaza evaluarea competentelor de receptare-producere a mesajelor scrise-citite in limba romana
- al doilea test vizeaza evaluarea competentelor de matematica
- al treilea test vizeaza evaluarea competentelor de receptare a mesajelor citite in limba materna
- al patrulea test vizeaza evaluarea competentelor de producere a mesajelor scrise in limba materna

Evaluarea Nationala clasa a IV-a:
Limba romana (60 de minute) - testul vizeaza evaluarea competentelor de intelegere a textului scris in limba romana (60 de minute)
Matematica (60 de minute) - testul vizeaza evaluarea competentelor de matematica (60 de minute)

Evaluarea Nationala clasa a VI-a:
Limba si comunicare: testare la Limba si literatura romana + Limba moderna - testul vizeaza evaluarea unor competente din aria curriculara "Limba si comunicare" (60 de minute)
Matematica si Stiinte ale naturii: testare la Matematica + Fizica + Biologie - testul vizeaza evaluarea unor competente din aria curriculara "Matematica si Stiinte ale naturii" (60 de minute)

Elevilor care au urmat cursurile in limba materna li se vor asigura testele de matematica atat in limba in care au invatat, cat si in limba romana.

CITEŞTE ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Calendarul examenelor pentru clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

Testele pentru Evaluarea Nationala vor fi realizate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educatiei in concordanta cu programele scolare, trebuie sa aiba un nivel mediu de dificultate si un format asemanator celor al testarilor internationale (tip PISA, de exemplu).

Evaluarile Nationale se vor desfasura in timpul orelor de curs, in functie de programul fiecarei scoli. Exceptie face testarea de la clasa a VI-a, unde comisia de organizare trebuie sa stabileasca un interval orar unic pentru toate scolile.

La clasa a II-a, invatatoarea de la clasa este cea care va imparti testele. La clasele a IV-a si a VI-a, responsabil de administrarea testarii este un profesor care nu preda la clasa respectiva. Pe toata durata testarilor, elevii sunt asistati si de un al doilea profesor, care nu preda la clasa respectiva. Cei doi profesori nu au voie sa le dea elevilor indicatii cu privire la rezolvarea exercitiilor.

CITEŞTE ŞI EVALUARE NAŢIONALĂ 2016: Când şi cum se va da SIMULAREA. MODELE de subiecte la ROMANA si MATEMATICĂ

Elevii vor sustine testarile, de regula, in salile lor de clasa, respectand asezarea obisnuita in banci.

Testele pe care le-au sustinut elevii sunt corectate in scoala pe care o urmeaza copiii, de catre profesorii de la aceasta scoala. La clasele a II-a si a IV-a, fiecare test completat de copii este evaluat de catre invatatoarea de la clasa si de catre un alt profesor.

La clasa a VI-a, testele de Limba si comunicare sunt corectate de cate doi profesori, unul de limba si literatura romana si celalalt de limba moderna. Tot la clasa a VI-a, testele de matematica si stiinte ale naturii cu evaluate de cate trei profesori, unul de matematica, al doilea de fizica si al treilea de biologie.

Metodologia prevede ca, pentru a face mai usoara comunicarea si intelegerea rezultatelor catre elevi si parinti, profesorii corectori pot sa faca sublinieri sau mentiuni pe testele elevilor.

Corectarea testelor pentru fiecare din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se finalizeaza in termen de cel mult 7 zile de la data sustinerii ultimului test de la clasa respectiva.

Rezultatele individuale nu se afiseaza, nu se comunica public si nu se trec in catalog. Pe baza lor, profesorii trebuie sa construiasca planuri individualizate de invatare, pentru ca elevii cu lacune sa recupereze materia. Aceste planuri individualizate de invatare ale elevilor trebuie sa le fie comunicate parintilor. De asemenea, rezultatele le sunt comunicate elevilor si parintilor individual, in conditii de confidentialitate.

Metodologia prevede ca, dupa ce profesorul informeaza parintii cu privire la rezultatele obtinute de copil, parintii semneaza un proces-verbal pentru luarea la cunostinta a informatiilor referitoare la rezultatele elevului si la masurile prevazute in planul individualizat de invatare, daca este cazul.

Ministerul Educatiei stabileste ca Centrul National de Evaluare si Examinare realizeaza raportul final al acestor evaluari pana la data de 30 noiembrie.

Cheltuielile pentru organizarea evaluarilor sunt suportate de catre fiecare scoala in parte, se mai arata in metodologie.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8387
RON
05 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H