EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Mircea Miclea: „Excesul de teste de antrenament determină învățarea superficială”

EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, susţine că excesul de teste de antrenament determină învățarea pentru test, nu pentru înţelegere. Profesorul spune că în acest fel învăţarea devine superficială.

12 mai 2021, 15:29
EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Mircea Miclea: „Excesul de teste de antrenament determină învățarea superficială”
EVALUARE NAŢIONALĂ 2021. Mircea Miclea: "Excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Învăţarea devine superficială"

Eavaluare Naţională 2021. După ce Ministerul Educației a decis ca de luni, 17 mai, să publice în fiecare săptămână câte 2 seturi de teste de antrenament pentru examenele de Limba română, Matematică și Limba maternă, Mircea Miclea spune că “Excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială”.

Evaluare Naţională 2021. Mircea Miclea:  Testarea excesivă determină modificarea învățării

Citeşte şi EVALUARE NAȚIONALĂ 2021. Iată cele mai eficiente modele de subiecte pentru examenul de clasa a VIII-a, la Matematică şi Română

“Testarea excesivă determină modificarea învățării: nu mai este o învățare pentru înțelegere, ci pentru rezolvarea testelor. Asta înseamnă superficializarea învățării total. Ar trebui învățământul remedial masiv să țintească grupurile dezavantajate, pentru că ei au pierdut cel mai mult. Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea”, a precizat profesorul universitar, fost ministru al Educației, potrivit edupedu.ro. 

Până acum, Ministerul Educației publica 1 set de teste de antrenament pe săptămână. Mai mulți profesori au declarat pentru sursa citată că cele două teste pe care Ministerul plănuiește să le dea pe săptămână se rezolvă în 4 ore, adică acoperă cele 4 ore de predare săptămânală de la clasa a VIII-a și asta înseamnă că “ori nu ne putem face orele normale de pregătire pentru examen, adaptate capacității de înțelegere a elevilor de la clasă, ori nu facem testele la școală și atunci ele ajung să susțină industria meditațiilor”.

„Observațiile profesorilor sunt absolut corecte: excesul de teste de antrenament determină învățarea nu pentru înțelegere, ci pentru test. Asta înseamnă că învățarea devine superficială, pentru că nu mai vizezi atunci când înveți să înțelegi, ci vizezi doar să înveți întrebările din test ca să obții notă mai mare.

Această practică s-a studiat și s-a dovedit cât de detrimentală este, pe analiza a ce s-a întâmplat în SUA care încep să renunțe la teste standardizate excesive, pentru că în loc să înveți lecția, înveți ca să faci testul. Iei grila și faci teste, nu mai ești preocupat să faci transfer de la o materie la alta, să înțelegi, să aprofundezi, ci doar ca la grila X să reții că răspunsul este cutare. Doar de asta ești interesat.

Testarea excesivă determină modificarea învățării: nu mai este o învățare pentru înțelegere, ci pentru rezolvarea testelor. Asta înseamnă superficializarea învățării total.

Ar trebui învățământul remedial masiv să țintească grupurile dezavantajate, pentru că ei au pierdut cel mai mult. Programele remediale sunt soluția, nu testele excesive care din nou vor cosmetiza realitatea.

Și cum să corectezi ceva în legătură cu care tu nu ai reprezentarea corectă? Asta se întâmplă acum.”, a mai precizat fostul ministru al Educaţiei.

Citeşte şi Subiecte Evaluare Naţională 2021 clasa a VI-a. Elevii au susţinut proba de Limbă şi comunicare a Evaluării Naţionale