Evaluare Națională clasa a II-a. Elevii care au susținut marți, 13 mai, proba scrisă la Limba română / Limba maternă au avut la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor 45 de minute, față de 30 de minute în anii trecuți.
UPDATE: La primul exercițiu au avut de scris un bilet adresat unei colege, prin care să o informeze despre o expoziție. Spre deosebire de anii trecuți, testarea scrisă nu a mai fost pe două numere.
Iată ce au avut de rezolvat elevii:
1. Clasa ta va organiza, săptămâna aceasta, o expoziție cu desene privind protecția animalelor. Dana, colega ta, a lipsit de la școală, așa că nu știe despre acest eveniment. Scrie un bilet adresat Danei, prin care o informezi despre această expoziție.
2. Privește, cu atenție, afișul de mai jos. (Este un afiș despre un târg de adopții pentru căței – n.red)
Scrie, pe pagina următoare, un text format din şase propoziţii în care să folosești informațiile din afiș, răspunzând la următoarele întrebări:
Ce eveniment este prezentat pe afiș?
Când are loc acest eveniment?
Unde are loc evenimentul?
Ce animale pot fi adoptate?
Cât costă un animal adoptat?
De ce este bine să fie adoptate animalele?
Scrie un titlu potrivit pentru textul tău.
Subiectele sunt distribuite elevilor începând cu ora 10.00. După distribuirea testelor, învățătorul le explică celor mici ce au de făcut. Din momentul în care este notată ora de începere a lucrului efectiv pe tablă, nu mai este permis accesul altor elevi în clasă. Cei întârziați vor fi supravegheați într-o sală separată, scrie hotnews.ro.
13 mai: Limbă și comunicare – scris – Limba română / Limba maternă
14 mai: Limbă și comunicare – citit – Limba română / Limba maternă
15 mai: Matematică și explorarea mediului
16 mai: Limbă și comunicare – scris–citit – Limba română pentru minoritățile naționale
Citește și Evaluarea Națională 2025. Modele de subiecte la matematică
Elevii care lipsesc, vor fi trecuți ca ”ABSENT”. În cazul în care un elev vine la următoarea probă, participă în mod obișnuit, fără să recupereze testul ratat anterior.
Elevii care termină testul mai devreme pot să își revadă răspunsurile. Dacă intervine o situație specială (de exemplu, elevului i se face rău), testul va fi recuperat de învățător, iar ora predării va fi notată atât pe test, cât și în raportul testării, mai notează sursa citată.
Participarea la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a este obligatorie, indiferent de dizabilitate sau diagnostic de CES (cerințe educaționale speciale). Potrivit metodologiei, participarea acestora se face în baza unei cereri scrise din partea părinților sau tutorilor legali, iar școlile trebuie să asigure condiții adaptate.
Rezultatele obținute în cadrul probelor de la Evaluarea Națională nu se trec în catalog. Anul acesta rezultatele nu vor mai fi anonime, ci vor fi vor fi exprimate în punctaje.
La solicitarea elevului sau a părintelui, nota obținută în cadrul evaluării naționale poate fi trecută în catalog.
„Rezultatele sunt valorificate la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare și informarea elevilor și a părinților asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.”, potrivit articolului 28 din metodologie