Evaluarea factorilor cu impact negativ asupra fertilizării in vitro (FIV)

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă o procedură pentru infertilitate care a devenit foarte populară în ultimii ani. În laboratorul de fertilizare in vitro, ovocitele sunt fertilizate cu spermatozoizii, practic în afara corpului femeii.

15 sept. 2022, 18:17
Evaluarea factorilor cu impact negativ asupra fertilizării in vitro (FIV)

Care sunt factorii care au un impact nedorit asupra tratamentului FIV?

Prin fertilizarea in vitro cuplurile pot avea posibilitatea de a avea copii atunci când alte metode de tratament nu au fost eficiente. Etapele proceduri FIV sunt:

  • Stimularea ovulației
  • Recoltarea ovocitelor
  • Recoltarea de spermă de la partener
  • Fertilizarea ovocitelor cu spermatozoizii în laborator
  • Alegerea embrionilor de cea mai bună calitate și transferul lor în uterul femeii.
  • Această procedură crește șansa unei femei de a rămâne însărcinată și este considerată o metodă sigură, rapidă și eficientă.

Vârsta femeii

Vârsta femeii reprezintă un factor foarte important în tehnicile de reproducere umană asistată. Șansele de succes depind de starea de sănătate a femeii și de calitatea ovocitelor. Procedura de fertilizare în vitro poate fi efectuată și la femeile cu vârsta mai înaintată, deși se spune că eficiența ei scade direct proporțional cu vârsta.

Stresul

Stresul cronic are un efect negativ asupra fertilității și deci poate reduce și șansele de reușită la fertilizarea în vitro (FIV). Stresul cronic produce și alte patologii cum ar fi: ateroscleroză, cancer, diabet, hipertensiune arterială și altele.

FIV

Stresul reduce producția de hormon foliculostimulant (FSH) și hormon luteinizant (LH). Stresul scade nivelul de hormoni – estrogeni, testosteron, progesteron – care pot împiedica maturarea normală a ovocitelor și fertilizarea acestora. La bărbați, stresul cronic scade nivelul de testosteron și de asemenea calitatea spermei. Cercetătorii recomandă evitarea stresului pentru că acesta afectează și secreția de hormon luteinizant, astfel fiind redusă spermatogeneza.

Obezitatea este asociată cu infertilitatea

Conform unui studiu din 2022, bărbații care se confruntă cu probleme de obezitate își pot dubla numărul de spermatozoizi dacă slăbesc și își mențin greutatea normală a corpului. Obezitatea este asociată cu calitatea redusă a spermei și cu infertilitatea.

Obezitatea apare la 50% dintre pacientele cu anovulație tip WHO II și are legătură cu anumite probleme de sănătate ce ar putea să apară: menstruații neregulate, risc de avort spontan, eșec al terapiei FIV. Medicii recomandă scăderea indicelui de masă corporală, în procent de 5-10% pentru a crește apariția ovulației și rata de succes a sarcinii.

Anovulația tip WHO I poate fi congenitală sau cauzată de anumiți factori: anorexie, stres emoțional, efort fizic, adenom hipofizar. Deși poate avea o durată nedefinită, anovulația poate să reapară până la urmă. Pentru tratametul acesteia se folosesc anumite medicamente prescrise de către medicii specialiști.

Anovulația tip WHO II SOPC crește riscul de sindrom de hiperstimulare ovariană și de sarcină multiplă. În acest caz, medicii recomandă scăderea în greutate, tratamentul cu anti-estrogeni, cu medicamente de tip gonadotropine și apoi aplicarea procedurii FIV.

Renunțarea la fumat și consum de alcool

Medicii recomandă renunțarea la fumat și alcool când se apelează la tehnicile de fertilizare in vitro (FIV). S-a dovedit că acești factori au un impact negativ asupra procedurii și ulterior a evoluției sarcinii.

Fumatul în procedura FIV poate avea un impact negativ asupra receptivității endometrului, cu scăderea șanselor de succes ale tratametului FIV.

Dependența de alcool la femei în timpul sarcinii crește riscul ca acestea să aibă copii cu diverse patologii , cu întârzieri de dezvoltare fizică și psihică.

Alți factori ce sunt responsabili de eșecul embrionilor FIV sunt:

  • Aneuploidii
  • Pot apărea erori în timpul fazei finale a diviziunii celulare
  • Nu toti embrionii reușesc să ajungă în stadiul de blastocist

Procedură de fertilizare în vitro are șanse de succes mai mari decât inseminarea artificială, dar uneori tratamentul necesită mai multe cicluri de FIV pentru obținerea unei sarcini