Evaluarea Naţională 2015. SUBIECTE şi BAREME de CORECTARE pentru limba română, matematica şi limba maternă

Evaluarea Nationala 2015, SUBIECTE SI BAREME. Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat pe edu.ro modelele de subiecte pentru Limba si literatura romana, Matematica si Limba si literatura materna, dar şi baremele aferente pentru Evaluarea Natională din 2015.

03 nov. 2014, 16:44
Evaluarea Naţională 2015. SUBIECTE şi BAREME de CORECTARE pentru limba română, matematica şi limba maternă

Evaluarea Nationala 2015. Cu doar o zi înainte de începerea anului şcolar, ministrul Educaţiei Remus Pricopie declara că examenul de Bacalaureat şi Evaluarea Naţională nu îşi vor schimba structura în anul şcolar 2014-2015, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Anul viitor, examenul îi va pune în încurcătură pe elevii de clasa a VIII-a.

Acum, Ministerul Educatiei le pune astfel la dispozitie elevilor de clasa a VIII-a subiectele şi baremele a caror structura va fi respectata in examenele de la finalul gimnaziului.

PROGRAMA pentru Evaluarea Naţională 2015, ÎNGREUNATĂ

Schimbări s-au făcut şi în examenul de Evaluare Naţională 2015. Anul viitor, examenul îi va pune în încurcătură pe elevii de clasa a VIII-a. Ordinul privind organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale 2015 arată că programa la Limba şi literatura română conţine mai multe puncte pe care trebuie să le cunoască elevii, în timp ce programa la Matematică s-a schimbat complet.

DESCARCĂ DE AICI PROGRAMA EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – LIMBA ROMÂNĂ

DESCARCĂ DE AICI PROGRAMA EVALUARE NAŢIONALĂ 2015 – MATEMATICĂ

„La Limba Română se introduce ca cerință toata materia clasei a VIII-a”

Vezi: Schimbări pentru elevii care dau anul viitor EVALUAREA NAŢIONALĂ. MEN a făcut anunţul

La deschiderea anului școlar, ministrul Pricopie a declarat că nu sunt modificări majore privind examenul de Evaluare Naţională pentru absolvenții clasei a VIII-a. În noua programă la Limba Română se introduce ca cerință toata materia clasei a VIII-a, adică un manual întreg, iar la Matematică, un vast capitol de Geometrie reprezentat de corpurile rotunde.

Deci tot ceea ce s-a „periat” cu greu în ultimii zece ani, s-a reintrodus printr-o simpla semnătură, reprezentând în viziunea ministrului Pricopie o „modificare minora”! Nu pot concluziona decât în două moduri: ori domnul ministru nu ştie ce semnează, neverificând că o înșiruire de cinci cuvinte înseamnă, de fapt, un manual, plus un sfert din altul, ori este atât de ipocrit încât să declare că materia trebuie „periată” , iar dânsul, în fapt, să aplice „extensii” acestei materii„, a declarat pentru RomaniaTV.net mama unui elev de nota 10 de la Şcoala „Maria Rosetti” din Capitală.

  • Calendar Evaluarea Nationala 2015

13 iunie 2015                  Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
15-17 iunie 2015             Inscrierea la Evaluarea Nationala
22 iunie 2015                   Limba si literatura romana – proba scrisa
23 iunie 2015                   Limba si literatura materna – proba scrisa
24 iunie 2015                   Matematica – proba scrisa
26 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
26 iunie 2015                   Depunerea contestatiilor (orele 16 – 20)
27-29 iunie 2015              Rezolvarea contestatiilor
30 iunie 2015                   Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Îngreunarea programei la Limba Română, aprobată de profesori, însă cu o condiţie

Alina Cocu, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din Bucureşti, este de acord cu îngreunarea materiei pentru examenul de Evaluare Naţională 2015, însă doar dacă se schimba şi modalitatea de admitere la liceu.

Programa şcolară pentru Evaluarea Naţională la limba română din 2015 s-a îngreunat. Elevii vor trebui să dea examen din toată materia din clasa V-VIII. Este bine că au adăugat mai multă materie, însă trebuia schimbat sistemul de admitere.

Este foarte greu, foarte mult, iar in final admiterea la liceu se va face tot prin calculator. Consecinţa acestei modificări este că elevii se vor duce la liceu cu medii mai mici. Oricum erau medii astronomice, nejustificat de mari.

Aceasta este o programă foarte potrivită pentru situaţiile în care admiterea la liceu se face pe bază de examen. Copiii foarte buni se pot duce la licee bune, iar cei care ştiu mai puţin, ajung la un liceu industrial„, a precizat profesorul Alina Cocu.

Dascălul a explicat şi de ce au ales cei de la Ministerul Educaţiei să modifice programa la Evaluarea Naţionallă 2015. „Au îngreunat programa pentru că fiecare vrea să schimbe ceva şi consideră că a îngreuna este un punct forte a celui care a făcut-o. Până şi cărţile de comentarii sunt făcute nu pentru copii, ci că să arate ce cunoştinţe au cei care le scriu„, a conchis Alina Cocu.

Programa la Matematică pentru Evaluarea Naţională s-a complicat, însă elevii vor face faţă

Anul acesta, elevii care se pregătesc de Evaluarea Naţională 2015 vor avea mai mult de învăţat pentru examenul de matematică. Faţă de programa de anul şcolar 2013-2014, la cea de anul acesta s-a adăugat un capitol de Geometrie despre corpurile rotunde.

Corpurile rotunde erau în programa de examen acum câţiva ani, însă, ulterior, s-a renunţat la ele. Este adevărat, programul de examen de anul acesta s-a complicat, însă capitolul despre „corpurile rotunde nu este unul dificil. Problema, zic eu, este că elevii nu sunt pregătiţi pentru schimbări atât de rapide. Eu cred că, mai degrabă, despre asta este vorba. Dacă tot se voia modificarea programei, acest lucru ar fi trebuit să se producă din anul şcolar 2015-2016. Probabil că de aceea părinţii sunt impacientaţi, pentru faptul că se gândesc că elevii trebuie să studieze mai mult decât anul trecut şi că, oricum, clasa a VIII-a este dificilă. Dar în ciuda neliniştilor părinţilor, copiii vor face faţă examenului„, a declarat pentru RomaniaTV.net Cornelia Aursulesei, profesoară de matamatică la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din Bucureşti.

Mai mult, spune dascălul, îngreunarea materiei la matematică nu o să scadă notele pe care elevii le vor obţine la Evaluarea Naţională 2015, pentru că profesorii îşi vor organiza timpul pentru a studia toată programa de examen.

Anul şcolar 2014-2015 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare.

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se încheie în data de 29 mai 2015.

Potrivit edu.ro, pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015; c) pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.

Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare.

Citeşte şi: Guvernul sprijină elevii din mediul rural cu peste 1.200 de microbuze şcolare

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile.

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada