Evo Morales câştigă fără probleme al treilea mandat de preşedinte al Boliviei

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a obţinut duminică al treilea mandat la conducerea ţării, cu o majoritate zdrobitoare, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, care îi atribuie peste 60% din voturi, scrie AFP.

13 oct. 2014, 07:15
Evo Morales câştigă fără probleme al treilea mandat de preşedinte al Boliviei

Evo Morales câştigă fără probleme al treilea mandat de preşedinte al Boliviei. Conform rezultatelor institutelor Mori şi Ipsos, preluate de posturile de televiziune, preşedintele de stânga a câştigat detaşat în toate departamentele ţării, cu excepţia departamentului Beni (nord-est), care l-a preferat pe adversarul său, Samuel Doria Medina, din partea partidului Unităţii Democrate.

Evo Morales va conduce astfel Bolivia şi în următorii cinci ani.

‘Victoria este un triumf al anti-imperialiştilor şi anti-colonialiştilor’, a declarat el în faţa susţinătorilor la palatul prezidenţial din capitala La Paz, relatează BBC News.

Pentru a evita al doilea tur, trebuia ca, în urma numărării voturilor, Morales să obţină 50% din sufragii sau chiar 40%, dacă acest lucru presupune un avans de 10% faţă de candidatul de pe poziţia secundă.

Bolivia a cunoscut o creştere economică puternică de când Morales a ajuns prima dată preşedinte, în 2006, astfel că acesta era considerat marele favorit şi pentru al treilea mandat.

În timpul său, nivelul sărăciei a fost redus. Aproximativ 500.000 de persoane au fost scoase din sărăcie. Însă a fost criticat pentru că nu a reuşit să combată corupţia.

Partidul lui Morales, Mişcarea spre Socialism, ar urma de asemenea să obţină o majoritate puternică în Congres, pentru care au avut loc de asemenea alegeri.

Scrutinul s-a derulat fără incidente majore, conform autorităţilor electorale şi observatorilor străini.

Evo Morales a devenit primul preşedinte indigen în 2006 şi în prezent este şi mai popular decât atunci, nu doar în rândul grupului său etnic, aymara.

El a câştigat încrederea multor cetăţeni datorită rezultatelor economice bune ale Boliviei. Peste tot au apărut supermarketuri, cinematografe şi restaurante. Din 2006, guvernul lui Morales s-a concentrat pe subvenţiile pentru educaţie, majorarea pensiilor şi investiţiile în lucrări publice.

El a profitat de o explozie a preţurilor la mărfuri, ceea ce a dus la o creştere de nouă ori a veniturilor din exporturi. Aceste venituri au ajutat la finanţarea unor politici care au dus la o creştere economică anuală de 5%, mult peste media din regiune.

Sectoarele petrolier, de gaze, minier şi de telecomunicaţii au fost naţionalizate.

Criticii lui Morales spun însă că a introdus măsuri care dăunează mediului şi că a patronat o administraţie coruptă. El este de asemenea acuzat că a folosit milioane de dolari din bugetul guvernului pentru a-şi finanţa campania electorală şi că a contribuit la fracturarea opoziţiei.

Morales va dori să-şi păstreze majoritatea de două treimi în parlament, ceea ce i-ar putea permite să modifice Constituţia pentru a încerca să obţină un al patrulea mandat.

Candidatura sa pentru al treilea mandat a fost posibilă în urma unei decizii a instanţei.