Evoluţia ruletei de la clasic la digital, în România

După 1990, odată cu răspândirea internetului și dezvoltării tehnologiei, au început să apară și primele cazinouri online.

20 iul. 2022, 09:33
Evoluţia ruletei de la clasic la digital, în România

Evoluţia ruletei  în România. Trăim în secolul vitezei și digitalizării. Avem impresia că totul este online de când lumea și pământul și așa trebuie să fie și de acum înainte. Însă realitatea spune altceva. Au fost vremuri când nu exista internet, nu exista mediul virtual, iar toate acțiunile cotidiene erau desfășurate într-un mediu real, clasic, fizic.

Inclusiv activitățile de divertisment erau desfășurate alături de familie, prieteni și cei apropiați. Poate sună rudimentar, dar în vremurile respective au luat naștere majoritatea lucrurilor și activităților de astăzi, multe dintre ele având acum corespondență și în mediul digital.

Un exemplu clar este jocul de ruletă. Originea jocului nu se știe 100%. Se crede că a evoluat din Roata Norocului sau Rota Fortunae. Acest concept provine din filozofia medievală și antică, unde zeița destinului întoarce roata și se arată ascensiunea, evoluția sau căderea unui rege. Aceasta simbolizează fericirea și nefericirea și este o metaforă bună a jocurilor de noroc.

Alte dovezi, ceva mai plauzibile, spun că ruleta a fost inventată inițial de fizicianul francez Blaise Pascal. Figură proeminentă în lumea științei și a matematicii, Pascal a încercat să facă o mașină cu mișcare perpetuă.

Dintre aceste diverse teorii despre originile ruletei, cel mai probabil este că jocul a fost inventat în Italia în secolul al XVII-lea. De fapt, până în jurul anului 1900, enciclopediile numeau jocul care avea 38 de numere fie „Ruletă italiană”, fie „Ruletă mare”. O versiune mai mică a jocului, practicată cu doar 18 numere, era denumită Ruletă Mică sau Ruletă Germană.

În secolul al XVIII-lea, jocul a ajuns în Franța, unde a devenit foarte faimos și popular în sălile de cabaret. Avea un aspect ușor diferit de jocul modern. La sfârșitul anilor 1790, jocul avea un zero, care era roșu și un dublu zero, care era negru. Cu toate acestea, în ciuda culorilor, acestea erau buzunare ale casei. Deci, dacă pariezi pe roșu sau negru și mingea a aterizat pe zero sau dublu zero, ai pierde pariul. Pentru a evita confuzia, zerourile au fost colorate în verde din anii 1800.

Jocul a evoluat în forma sa clasică și a câștigat tot mai mult în popularitate în Europa, ajungând până în România. Cel mai vechi cazinou din România este în Vatra Dornei, fondat în 1898. Ulterior, au apărut tot mai multe astfel de locuri de divertisment, printre care amintim de Cazinoul din Constanța (1910); Cazinoul din Sinaia (1911).

Unul dintre jocurile fanion practicate în aceste cazinouri era ruleta europeană, cea cu un singur buzunar zero. Secolul al XX-lea a fost prosper pentru acest tip de activitate de divertisment. S-au înmulțit cazinourile, jocurile, societate a prosperat și oamenii s-au bucurat.

După 1990, odată cu răspândirea internetului și dezvoltării tehnologiei, au început să apară și primele cazinouri online. A fost un alt moment de cotitură pentru istoria gamblingului, in principal, și al evoluției ruletei, în secundar.

Tehnologia a influențat foarte mult comportamentul jucătorilor și modul în care aceștia practică jocurile de cazinou. De la clasicele săli de cabaret și cazinouri se trece la remarcabilele platforme digitale de gambling.

Ruleta a fost și ea digitalizată și adaptată mediului virtual. Inclusiv în România, marii dezvoltatori de site-uri și platforme digitale au inclus ruleta în topul jocurilor etalate în respectivele platforme.

Dar nu a fost suficient. Timpul a trecut și marii producători de jocuri de cazinouri au multiplicat ruleta sub diferite forme și caracteristici, ajungând până la vestitele rulete online ce pot fi practicate cu dealeri live.

Cazinourile clasice nu au dispărut pentru că sunt numeroși jucători care doresc să trăiască experiența clasică a practicării jocurilor de gambling. În același timp, tot mai mulți oameni au acces la diferite jocuri de cazinouri printr-un simplu click, chiar din confortul propriului lor cămin.

Platformele online doresc să revoluționeze practicarea jocurilor și îmbină clasicul cu digitalul și astfel au deschis drumul spre jocurile online cu dealer real. Totodată, se poate comunica între jucători, dar și între jucător și dealer.

În timp ce beneficiile legate de evoluția cazinourilor online au fost numeroase, a rămas un factor care lipsea, atmosfera unui cazinou adevărat. Nu există nicio îndoială că jocul online folosind software-ul de cazinou este simplu și convenabil, dar poate fi mai puțin interesant decât jocul într-un cazinou real.

Pentru a rezolva această problemă, în noul secol, unele cazinouri online au început să ofere jocuri transmise în direct din cazinouri reale. Aceste prime jocuri live au folosit o cameră web pentru a transmite jocuri de la un cazinou terestru. Jucătorii de la cazinourile online mizau pe jocurile care aveau loc, numărul câștigător fiind determinat de o masă reală de ruletă, mai degrabă decât de un generator electronic de numere aleatorii.

Cu toate acestea, această primă încercare de a oferi jocuri live cazinourilor online a avut deficiențe semnificative. Desigur, operatorii de cazinou nu au vrut să deranjeze jucătorii din locațiile lor, așa că respectivele camerele au fost montate sus deasupra mesei sau pe tavan.

Acest lucru a fost problematic pentru jucătorii online. Aceștia nu puteau vedea complet masa de ruletă, nu puteau vedea toate mișcările dealerului etc. De asemenea, alți jucători s-ar pune în calea acțiunii. Nici jucătorii online nu puteau interacționa cu dealer-ul la masa reală. În ceea ce privește calitatea streamingului video, a existat mult loc de îmbunătățire. Conexiunile la internet la acea vreme erau prea lente pentru a permite transmisiuni de înaltă calitate, ceea ce a afectat din nou experiența generală.

România este recunoscută pentru viteza de internet, una dintre cele mai bune din lume, ceea ce a influențat foarte mult evoluția jocurilor online.

Cazinourile online au început să pregătească studiouri doar pentru jocurile online cu dealeri reali, ce pot fi practicate live. Au existat avantaje semnificative în crearea unor studio-uri exclusiv pentru streaming de jocuri live. A fost îmbunătățită calitatea transmisiei, camerele au putut fi amplasate mult mai bine pentru a surprinde întreaga masă, mișcările dealerului, iar jucătorii pot face zoom pe anumite zone.

De asemenea, pentru prima dată, a fost posibilă interacțiunea cu dealerul. Acest lucru a îmbunătățit fără îndoială atmosfera, aducând-o mai aproape de experiența de a juca într-un cazinou adevărat. Astfel, ruleta a avut o evoluție fructuoasă și de succes în România, de la clasic la digital.