Evreii etiopieni acuză guvernul israelian că le-a anulat planul de REGRUPARE FAMILIALĂ

Peste o mie de israelieni de origine etiopiană au manifestat duminică la Ierusalim, denunțând anularea de către guvern a unui plan care le autoriza rudele din Etiopia să li se alăture.

21 mart. 2016, 06:47
Evreii etiopieni acuză guvernul israelian că le-a anulat planul de REGRUPARE FAMILIALĂ

Guvernul israelian votase în noiembrie 2015 un proiect prin care autoriza imigrarea în Israel a circa 9.100 de evrei etiopieni, cunoscuți ca falasha, dar în 7 martie un responsabil al biroului premierului Benjamin Netanyahu i-a informat pe membrii parlamentului că planul nu va mai fi aplicat din cauza lipsei mijloacelor bugetare.

Circa 2.000 de persoane au participat la marșul de protest de duminică, terminat în fața biroului primului ministru, potrivit poliției și organizatorilor.

‘Opriți suferințele, rasismul și discriminarea’, au scandat manifestanții, unii dintre ei arborând fotografii ale rudelor aflate în Etiopia.

Guvernul israelian încurajează activ emigrarea evreilor din Franța, SUA, Rusia, ‘dar când este vorba despre evrei din Etiopia, toată lumea îi refuză’, a deplâns unul dintre manifestanți, acuzând ‘discriminarea’ acestora de către autorități, potrivit AFP.

Nu este prima oară când evreii de origine etiopiană protestează, denunțând rasismul și discriminările sociale cărora le fac față.

Comunitatea evreiască etiopiană regrupează 135.500 de persoane, dintre care peste 50.000 s-au născut în Israel. Ei descind din comunități rămase izolate de alți evrei timp de secole, iar autoritățile religioase din Israel i-au recunoscut tardiv ca membri ai credinței iudaice.

Această recunoaștere a antrenat organizarea a două punți aeriene, în 1984 și 1991, și emigrarea spre Israel a 80.000 de etiopieni, care au fost nevoiși să facă față unei enorme distanțe culturale pentru a se integra în societatea israeliană, confruntându-se cu probleme de integrare în domeniile educației, cazării și locurilor de muncă.