Exasperare fiscală: Premierul a dat ordin „să scadă cât mai repede impozitele”

Guvernul francez este necesar ”să scadă cât mai rapid impozitele”, în faţa unei ”imense exasperări fiscale”, a insistat luni premierul Edouard Philippe, în prezentarea bilaţului marii dezbateri naţionale lansate în faţa crizei ”vestelor galbene”, relatează AFP.

08 apr. 2019, 17:24
Exasperare fiscală: Premierul a dat ordin „să scadă cât mai repede impozitele”

După două luni de contestări, care au confirmat o ”toleranţă fiscală zero”, premierul a apreciat, la Marele Palat, că aceste dezbateri arată ”în mod clar direcţia de urmat: trebuie să scădem şi scădem mai repede impozitelele”, fără să precizeze care anume impozite.

Înaintea unui discurs în Parlament, marţi şi miercuri, şi cu câteva zile înaintea primelor ”arbitraje” ale preşedintelui Emmanuel Macron, premierul a afişat voinţa Executivului de a anunţa decizii puternice, în urma crizei ”vestelor galbene” şi acestei ”restituiri” a sute de mii de propuneri cetăţeneşti provenind din marea dezbatere.

”Am ajuns într-o situaţie în care ezitarea ar fi mai gravă ca o greşeală, ar fi o eroare. Nevoia schimbării este atât de radicală, încât orice conservatorirsm, orice «răceală» ar fi, în ochii mei, de neiertat”, a declarat Philippe, care se exprima în faţa a aproape jumătate din Guvern, celor cinci ”garanţi” ai marii dezbateri şi a unor primari şi parteneri sociali.

”Preşedintele a spus-o, noi nu mai putem guverna ca înainte”, a declarat premierul, apreciind că este necesar ”să se construiască instrumentele unei democraţii mai deliberative”. El a evocat neîncrederea în aleşi şi o ”nemulţumire profundă” în societatea franceză, în urma ”izolării”, ”abandonului”, ”indiferenţei” şi ”lipsei de consideraţie”.

În faţa ”urgenţei climatice”, el notează că francezii sunt pregătiţi să-şi schimbe comportamentul, însă ”nu mai vor ca taxe să le dicteze ceea ce trebuie sa facă”, în urma polemicii provocate de ideea unei întoarceri la taxa pe carbon.

El a pledat, de asemenea, în favoarea ”unei reechilibrări între metropole şi comune mici sau medii” şi necesităţii de a ”construi o democraţie participativă de cursă lungă”.

În privinţa limitării vitezei la 80 de kilometri pe oră, Philippe a pledat în favoarea ”bunăcredinţei”. ”Aş vrea să salvez vieţi, sunt acuzat că vreau să umplu conturile” statului, şi-a exprimat el regretul, fără să spună dacă doreşte sau nu să abandoneze această măsură.

Citeşte şi Violenţele jandarmillor asupra Vestelor Galbene. Au fost deschise 209 de anchete interne

”Niciun anunţ concret: marele bla-bla continuă”, a reacţionat pe Twitter deputatul La France Insoumise (LFI) Alexis Corbière. ”Francezii nu au o «toleranţă zero», ei au «toleranţă de privilegiaţi zero»!”, a denunţat colegul său Eric Coquerel, cerând din nou desfiinţarea ”impozitului de solidaritate asupra averii” (ISF).

Potrivit unor documente, dorinţa unei mai mari dreptăţi fiscale se traduce printr-o susţinere notabilă a reintroducerii impozitului pe avere (ISF), consolidării luptei împotriva fraudei fiscale şi ideii ca ”toată lumea să plătească impozit”. În schimb, cheltuielile publice rămân imprecise.

Peste 1,5 milioane de persoane au participat în mod direct la marea dezbatere, potrivit unui bilanţ oficial – o treime prin site-ul dedicat dezbaterii, o treime în cele aproximativ 10.000 de reuniuni locale, iar o treime prin cele aproximativ 16.000 de caiete cu doleanţe sau prin corespondenţă liberă.

Verdictul îi va reveni, la jumătatea lui aprilie, lui Emmanuel Macron, la finalul unui tur al Franţei de 80 de zile, în care a petrecut aproximativ 100 de ore în dezbateri. Măsurile ar putea să fie realizate până la vară.