EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei. „România nu este pregătită. Nu există vaccinuri. Vaccinul variolic era produs în 1979”

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat luni seara, în direct la România TV, că, până în prezent, nu au fost depistate cazuri de infectare cu variola maimuţei, însă trebuie să rămânem precauţi deoarece ţara noastră nu dispune de vaccinuri, iar un astfel de ser antivariolic a fost produs în 1979 la Institutul Cantacuzino.

23 mai 2022, 23:05
EXCLUSIV | Alexandru Rafila, avertisment despre infecţiile cu variola maimuţei. „România nu este pregătită. Nu există vaccinuri. Vaccinul variolic era produs în 1979”

Alexandru Rafila a dat asigurări că România nu are „nici măcar vreo suspiciune” de infectare cu variola maimuţei, boala care se extinde în Europa.

„Nu avem niciun caz confirmat, nici măcar vreo suspiciune. A fost vorba despre un caz banal de varicelă care avea doi copii infectaţi şi în mod absolut normal s-a infectat şi ea, probabil că nu avea imunitate, nu trecuse prin boală. A făcut o formă ceva mai severă, pentru că adulţii aşa fac varicela.

Dimineaţă era într-o stare bună. Vorbim de cazul de la Rădăuţi. Vorbim de insistenţa medicului de a preciza că avem o astfel de problemă. Ulterior s-a dovedit că nu a fost aşa ceva”, a declarat dr. Alexandru Rafila, în direct la România TV.

Citeşte şi: Medicul care a anunţat un caz de „variola maimuței” în Rădăuți, internat la Psihiatrie

Alexandru Rafila, explicaţii despre variola maimuţei. De unde provine şi cum trebuie să procedeze persoanele cu simptome

„Până acum (variola maimuţei) n-a pus o problemă deosebită pentru că existau cazuri sporadice în Africa, prin contactul cu animale infectate sau prin consumul de carne de la acest tip de animale, dar cazurile care erau înregistrate în Europa erau cazuri de import”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă e nevoie de izolare ca măsură de precauţie, dr. Rafila a explicat că variola maimuţei este confirmată în urma unor analize de laborator.

„Nu e vorba doar să te izolezi pur şi simplu. E vorba despre persoanele care sunt simptomatice. După ce se exclud alte cauze de boală care ar putea să aibă un tablou clinic asemănător şi confirmate prin laborator, atunci pot să iei măsuri. Persoanele care sunt în contact apropiat cu o persoană infectată pot fi vaccinate şi acolo poate sta o perioadă de până la 21 de zile”, a spus dr. Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila aruncă bomba despre variola maimuței, boala care se extinde în Europa. Ne așteaptă o nouă pandemie?

Există vaccin pentru variola maimuţei?

„Există două tipuri de vaccin. E vorba despre vaccinul clasic împotriva variolei care nu se mai administrează din 1979 când variola a fost eradicată. El are efect şi asupra variolei maimuţei.

Sau un vaccin specific care nu a fost autorizat până în momentul de faţă decât în SUA.

Nu înseamnă o vaccinare în masă. Nu trebuie să speriem lumea că urmează o vaccinare în masă a populaţiei. Se referă strict la persoanele care sunt contacte ale unui caz confirmat inclusiv în ţările în care sistemele de sănătate sunt extrem de alerte când e vorba despre aşa ceva. Australia a adoptat o politică similară. Au două cazuri şi au vaccinat doar contacţii apropiaţi, familiali sau partenerii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Te poţi infecta cu variola maimuţei prin contact sexual neprotejat

„La persoanele foarte active sexual cu mulţi parteneri se pare că există o corelaţie între acest timp de comportament şi apariţia acestei boli.

Recomandările sunt de evitare a contactului cu persoanele necunoscute, parteneri sexuali multipli şi îngrijorarea OMS – biroul regional pentru Europa – este legată de faptul că în această perioadă încep foarte multe manifestări, festivaluri în toată Europa. Ori, timpul ăsta de comportament fără orice fel de reţinere e caracteristic pentru anumite comunităţi.

Da, se poate răspândi prin inhalarea unor picături respiratorii, cele are sunt eliminate de exemplu prin vorbire sau tuse, dar diferit faţă de COVID-19. Erau vorba despre aerosoli care mergeau la distanţă foarte mare. E vorba doar despre picăturile de mari dimensiuni care pot fi transmise doar de la mică distanţă şi din cauza asta membrii de familie ai unei persoane infectate sunt la risc şi ar trebuie vaccinate în cazul confirmării unui astfel de caz”, a mai precizat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că au existat deja discuţii la nivelul structurilor Comisiei Europene responsabile cu procurarea de materiale sau echipamente medicale. „Există ţări în Europa care au stocuri de vaccin antivariolic şi acum cred că şi noi trebuie să avem o mică cantitate, cel puţin la început”, a mai spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ţara noastră este pregătită în cazul răspândirii cazurilor de infecţie cu variola maimuţei, ministrul Sănătăţii a recunoscut că deocamdată nu există stocuri de vaccin.

„Nu este pregătită, în sensul în care nu există vaccinuri sau stocuri de vaccin.

Vaccinul variolic era produs în 1979 la Institutul Cantacunzino, vă daţi seama că de atunci au trecut mai mult de 40 de ani şi acest vaccin nu a mai fost produs. Nu ştiu ce resurse sunt la Cantacuzino, dar sunt convins că la nivelul UE se va găsi un mecanism de procurare de vaccin. Există ţări care mai au stocuri de vaccin. Bănuiesc că nu e foarte complicat. E un vaccin care a mai fost produs”, a concluzionat Rafila.

Citeşte şi: Bill Gates a prezis valul de infecții cu variola maimuței. Ce spunea magnatul american în urmă cu şase luni