EXCLUSIV | Alexandru Rafila: „Cazurile grave din secţiile ATI şi decesele sunt cu tulpina Delta. Va dispărea din circulaţie în maximum două săptămâni. Asta nu se scuteşte de precauţii”

Ministrul Sănătăţii a explicat, duminică, în direct la România TV, faptul că tulpina Omicron este dominantă în România, însă cazurile grave de la Terapie Intensivă şi decesele sunt provocate cu precădere de varianta Delta. De asemenea, Alexandru Rafila a avertizat că România s-ar putea confrunta săptămâna viitoare chiar şi cu 30.000 de noi infectări zilnice, motiv pentru care a fost crescută şi capacitatea de testare.
Alina Costache
23 ian. 2022, 12:36
EXCLUSIV | Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a afirmat că în prezent tulpina Omicron este dominantă în România.

„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI.

Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una maximum două săptămâni practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri.

Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Citeşte şi: Alexandru Rafila vorbeşte despre sfârşitul pandemiei. „E vestea bună. Datele reflectă o oarecare staţionare”

Alexandru Rafila anunţă cum e posibil finalul pandemiei. „Cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade”

De asemenea, Alexandru Rafila a luat în calcul posibilitatea ca pandemia COVID-19 să se încheie deoarece foarte mulţi oameni se vor infecta cu varianta Omicron care este foarte contagioasă.

„Este posibil. E o speranţă pe care o are multă lume. Încă nu avem suficiente elemente de natură ştiinţifică să putem să afirmăm acest lucru, dar este o speranţă. E argumentată şi de faptul că în pandemii în general cu cât o tulpină devine mai transmisibilă, cu cât patogenitatea ei scade. Practic, întreaga populaţie la un moment dat trece prin boală sau e vaccinată. Sau trece şi prin boală şi e şi vaccinată.

Se ajunge într-o situaţie în care manifestare epidemică dispare şi rămân cazuri sporadice care apar când şi când. Lucrul ăsta duce la sfârşitul urgenţei de sănătate publică la nivel global. Asta ne dorim, să ne putem să ne reluăm vieţile”, a afirmat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Ai simptome COVID? Call center-ul DSP Bucureşti la care te poţi programa pentru testare. Lista completă a spitalelor

Oamenii din Bucureşti care au simptome se pot testa pentru COVID la spitale

„E vorba despre o acţiune care are ca scop scurtarea timpului de aşteptare. Sunt foarte multe apeluri la serviciul de ambulanţă şi din această cauză timpul necesar ca ambulanţa să ajungă la domiciliul persoanelor care solicită acest lucru, care sunt simptomatice, a crescut foarte mult.

Indiferent de ce am face noi, numărul de maşini este limitat şi când sunt mii de solicitări, lucrul ăsta face ca adresabilitatea să fie mai scăzută.

Ieri am lucrat şi la ora 23 am finalizat organizarea acestor centre care nu sunt de testare, ci de recoltare a probelor.

Testul propriu-zis se face în laboratoare unde vor fi trimise aceste probe. Rezultatul nu este pe loc. Este un rezultat care vine în decurs de câteva ore sau a doua zi, dar oricum timpul ăsta va fi scurtat foarte mult.

Nu se adresează decât persoanelor care solicită deplasarea la un astfel de centru la dispeceratul DSP, este un call center. E vorba doar despre persoanele simptomatice.

Nu putem asigura şi e logic să fie aşa, pentru orice persoană vrea să vadă cum stă într-un anumit moment. E vorba doar despre persoanele simptomatice”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Care sunt simptomele COVID din cauza cărora trebuie să mergi să te testezi

„O persoană care un sindrom febril, are tuse, dureri în gât, dar nu are o afectare a stării generale care să presupună imposibilitatea de a se deplasa.

Oricum, e o soluţie care se adresează acestor perioade de week-end când cabinetele medicilor de familie nu funcţionează, din păcate. O să încercăm să găsim împreună cu ei o soluţie şi pentru perioadele de week-end.

Alternativa am pregătit-o. Există 3.500 de cabinete de medicină de familie la nivelul întregii ţări care fac testare.

În Bucureşti, interesul medicilor de familie pentru această activitate a fost mai redus şi sunt doar 155 de medici de familie din acei 900 în Bucureşti – Ilfov care s-au înscris în acest program.

La medicii de familie sunt teste pe bază de antigen. La aceste centre de recoltare sunt trimise în laboratoare unde se fac teste PCR.

Din cauza asta nu putem să luăm decât persoanele simptomatice. Este o capacitate limitată de testare PCR care necesită tehnologie şi personal înalt calificat”, a mai precizat Alexandru Rafila.

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au crescut valoarea, potrivit BNR
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african