EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de gripă din România: ”Avem șase decese de gripă într-o săptămână. Sunt multe virusuri care produc infecții”

Alexandru Rafila a fost invitat în platoul România TV, alături de Victor Ciutacu, pentru a discuta problema creșterilor abrupte a cazurilor de gripă, care au cauzat deja decese în România! Ce a spus ministrul Sănătății, află în rândurile de mai jos.

30 ian. 2024, 22:16
EXCLUSIV | Alexandru Rafila, despre creșterea îngrijorătoare a cazurilor de gripă din România: ”Avem șase decese de gripă într-o săptămână. Sunt multe virusuri care produc infecții”

Alexandru Rafila a fost invitat în cadrul emisiunii ”Punctul culminant”, prezentat de Victor Ciutacu, acolo unde a dezbătut unul dintre cele mai îngrijorătoare subiecte ale momentului, și anume, cazurile de gripă din țară.

Citește și Alexandru Rafila, din favorit la prezidenţiale, renunţă definitiv la politică: „Nu voi mai candida la nicio funcţie”

„Nu e neobișnuit, Covid e produs de Corona virus, există 4-5 corona care generează probleme. Încet, încet, merge spre zona virozei banale, dacă o să vă uitați comparativ numărul e substanțial mai mare decât numărul de decese provocate de gripă. Avem 6 decese într-o săptămână de gripă. Sunt multe virusuri care produc infecții, nu e nimic neobișnuit, noi monitorizăm virozele care se produc în țară. De la o săptămâna la alta monitorizăm și vedem dacă e grav sau nu, toți așteaptă să declare o epidemie, sunt întrebări de genul ”S-a declarat epidemie de gripă?”.

Există un anumit protocol, când ai 3 săptămâni consecutive de creștere atunci poți să spui că e vorba de o situație epidemică îngrijorătoare. Încă nu, suntem în primele două săptămâni, diferența a fost că anul trecut a început totul mai repede. În momentul în care se întâmplă așa ceva în perioada următoare scad cazurile, pentru că se epuizează populația receptivă, adică cei care se îmbolnăvesc mai repede. În alte țări oamenii sunt mult mai vaccinați decât la noi și asta contează”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate la România TV.

Întrebat de către Victor Ciutacu dacă ”40% dintre cei decedați de Covid erau vaccinați”, ministrul Sănătății a afirmat aceste cifre.

Victor Ciutacu a continuat, spunând ”Păi și care este explicația? Pentru ce s-a mai dat sacul de bani?”.

„Încet, încet, acest vaccin care a reprezentat o mare speranță, știți că au fost scandaluri, ca unii se vaccinează înaintea altora. Dacă la început el oprea transmiterea, acum nu o mai face. Cifrele pe care le-ați enunțat sunt reale. Săptămâna trecută am avut 25 de cazuri de deces, dintre care 10 erau vaccinați. Următoarea săptămână de raportare au fost 16 decese, si erau și vaccinați. Trebuie să ținem cont de un lucru, vaccinul care s-a făcut la un moment dat nu mai are acum același efect. Noi avem acum vaccin de la Moderna, l-am primit în decembrie, repet, Moderna, nu Pfizer. Am auzit că obligăm oamenii să se vaccineze, nu e adevărat. În decembrie am primit acest vaccin, în luna ianuarie l-am trimis medicilor de familie. Este gratuit, pe cei care au boli cronice îi sfătuiesc să apeleze la acest ajutor”, a continuat Alexandru Rafila, în platoul de la România TV.

Întrebat dacă ar trebui ca românii să ia antibiotice când se confruntă cu astfel de răceli agresive, Rafila a răspuns:

„Acolo nu trebuie date, adică la infecții virale, cum e Covid-ul, virozele banale care apar intercurent nu trebuie tratate cu antibiotic. Sunt chiar contra indicate pentru că nu îmbunătățesc cu nimic starea pacientului și favorizează un fenomen care va fi și în următoare. Noi am consumat multe antibiotice, România, Italia, Cipru, sunt consumătoare de antibiotice și de asta bacteriile sunt mai puternice în zonele acestea”.

”Toate medicamentele se importă din China”

Alexandru Rafila a vorbit, printre altele, și despre încercarea de a produce medicamentația necesară chiar la noi în România, afirmând că alte țări deja au luat în calcul această idee.

„Și înainte exista această posibilitate, noi avem trei posibilități de a lua antibiotice. Rețeta electronică compensată, acolo nu aveam nicio problemă, ca acolo conține toate datele pacientului. Erau rețete simple, erau niște foi de hârtie care ajungeau la farmacie, se elibera antibioticul și nu știai pentru cine sunt, pentru ce problemă. Acum acestea sunt raportate într-un sistem electronic, adică, cine le-a cerut, pentru ce. Acum, tot pe bază de declarație se face pe propria răspundere, știm ce antibiotic s-a dat și în ce cantitate”.

Citește și EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre problema drogurilor: „Avem doar două centre de reabilitare”

„Toate medicamentele sunt materii prime care se importă din China, nu se fac în America, și americanii tot de acolo le iau, acolo se fac materiile prime. Toate țările au început să zică, ”băi, cumpărăm prea greu, prea scump”. De asta s-a decis să se producă în țări materie primă pentru diverse medicamente. Ibuprofen, nurofen, e medicament simplu, nimic complicat. De ce s-au mutat în Asia? Că erau mai ieftine, producția lor e poluantă și s-a preferat partea asiatică”, a continuat Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru România TV.