EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre Planul Naţional de Combatere a Cancerului: „Experţii care au făcut planul iniţial, să si-l asume. Cred că era unul pentru cheltuit bani” Document

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, fost pacient oncologic și inițiatoarea unor proiecte de lege penntru bolnavii de cancer din România, "bolnavii de cancer care aşteptau ca pe apa vie implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului (PNCC) elaborat de cei mai buni experţi medicali din România sunt împinşi de ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în purgatoriu”.

31 mai 2023, 22:19
EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre Planul Naţional de Combatere a Cancerului: „Experţii care au făcut planul iniţial, să si-l asume. Cred că era unul pentru cheltuit bani” Document

Nicoleta Pauliuc îi atrage atenția lui Rafila că „prin elaborara unui nou Plan anti-cancer, care nu are valoare de lege, fiind o simplă hârtie prezentată de ministru, practic, se amână pe termen nedeterminat elaborarea normelor, aplicarea programele specifice, finanţarea şi implementarea planului aprobat prin lege”.

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri că lansează un nou Plan de Combatere a Cancerului, la 7 luni de când Planul de Combatere a Cancerului la care un grup de specialiști a lucrat timp de câțiva ani a fost aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Într-o intervenţie telefonică în emisiunea lui Victor Ciutacu de miercuri, de la România TV, Alexandru Rafila a răspuns şi acuzaţiilor Nicoletei Pauliuc.

„Eu as vrea sa ne departam un pic de aceste declaratii demagogice si sa venim cu argumente concrete, ca astea chiar ma amuzau.

Documentul nu a fost lucrat nici cu Ministerul Sanatatii, nici cu specialisti. Ne-am facut o analiza inca de la aparitie si ne-am dat seama ca nu era implementabil. Asa ca ne-am strans mai multi specialisti si am facut un alt plan, plan care poate fi aplicat, planfacut de specialisti.

Eu am tot respectul pentru doamna Pauliuc, dar intre un jurist si planul facut de cei mai buni oncologi din tara, eu am incredere in a doua varianta.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu reprezentanţii SANITAS: „Angajaţii din sistemul sanitar au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alţii fumau şi beau în Guvern”

Noi am facut un plan profesionist. Nu am reusit pana in mometul de fata sa aflu cine sunt expertii care au facut planul initial, sa si-l asume. Noi nu am avut ce norme de aplicare sa facem la el.

Daca masura preventiva care duce la detectia precoce, nu stiu ce sa zic. Noi la Ministerul Sanatatii trebuia sa cream teste de diagnostic, de exemplu. Cum sa faci astfel de norme? Eu cred ca doamna Pauliuc nu a avut nici macar curiozitatea sa citeasca acest plan.

Eu sunt profesionist, nu pot pune in aplicare asa ceva.

Cred ca deranjul foarte mare este ca acest plan era unul de cheltuit bani.”, a explicat Rafila.

Întrebat de Victor Ciutacu după rotativa guvernamentală va continua la Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila a răspuns cu o glumă.

„Haideti intai sa fie rotativa, ca vad ca acum e o mare concentrare asupra Min Sanatatii. Mi s-a parut absolut stupida remarca colegului care a spus ca spitalele din PNRR sunt puse in pericol, desi la majoritatea au fost finalizate toate formalitatile, iar la unele deja se lucreaza.”, a încheiat ministrul.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă că a fost finalizată noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului.

„Am reuşit să finalizăm noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Astăzi, ea va fi publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este deschisă sugestiilor. Am lucrat numai cu profesionişti, transparent. Ne dorim să existe o mobilizare şi din partea clasei politice, astfel încât acest plan să devină realitate. În ceea ce priveşte normele, sunt foarte multe lucruri care au fost deja făcute în aceste cinci luni de când a intrat legea în vigoare”, a declarat Rafila la Institutul Clinic Fundeni.

Specialiștii din comisia multidisciplinară de Oncologie au lucrat în paralel, împreună cu funcționari din cadrul MS și CNAS, la elaborarea normelor pentru a îmbunătăți accesul pacienților la servicii medicale preventive, de diagnostic și tratament.

Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan Național de Control al Cancerului și măsurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informații de sănătate în oncologie pentru prevenirea și îngrijirea cancerului bazate pe evidenţe și creșterea capacității de cercetare
2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de prevenţie primară consecvent şi durabil
3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului
4. Asigurarea accesului egal și echitabil la diagnostic si îngrijire de calitate înaltă
5. Îmbunătățirea calităţii vieţii pentru pacienții diagnosticaţi cu cancer, a supravieţuitorilor de cancer și a familiilor și persoanelor care îngrijesc bolnavi de cancer
6. Dezvoltarea cercetării în oncologie
7. Asigurarea și dezvoltarea resurselor umane în oncologie

Începând cu anul 2022, au fost implementate mai multe măsuri în sprijinul pacienților:

  • Programele MONITOR1 și 2 pentru accesul rapid și gratuit la evaluări imagistice de înaltă performanță. Au fost eliminate și barierele birocratice pentru accesul la investigații PET-CT
  • Decontarea integrală a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi în centrele oncologice publice și private
  • Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin
  • Introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr semnificativ de molecule, destinate tratamentului specific al unor forme de cancer
  • Deblocarea și finalizarea proiectelor pentru construirea și dotarea a 7 noi Centre de radioterapie: Craiova, București, Galați, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași.
Planul_Național_de_Combatere_și_Control_al_Cancerului

Despre controversele privind Planul Național de Combatere a Cancerului (detalii).

În actuala variantă, Planul e prost. E inaplicabil. Nu produce beneficiile scontate. E un fapt evidențiat de o analiză profesionistă care confirmă și sesizări/reclamații publice ale unor medici oncologi (detalii). Prin urmare ministrul Sănătății Alexandru Rafila, absolut justificat, a procedat la revizuirea Planului, pentru că mai important decât orice este să funcționeze bine, în interesul pacienților. În loc să sprijine acest demers util, dl Achimaș Cadariu – fostul coordonator științific al Planului – reacționează exagerat – orgolios, dând naștere unei dispute absolut nenecesare (detalii)

  • De remarcat, că dl Achimaș Cadariu nu s-a consultat cu nimeni și nu a avut niciun mandat pentru implicarea alături de PNL ca și coordonator științific al Planului Național de Combatere a Cancerului; în fapt, acest Plan a fost „opera” unui grup care a lucrat sub egida Președinției (detalii)
  • …iar amendamentele pe care ministrul Sănătății Alexandru Rafila le-a adus în faza de elaborare/dezbatere a Planului au fost respinse în bloc.
  •  Normele de aplicare a Planului nu pot rezolva anumite disfuncționalități și probleme de fond ale Planului. Tocmai de aceea, și pentru interesul pacienților, ministrul Alexandru Rafila a înființat un grup de experți care a făcut o analiză aprofundată și a constatat că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual respectiv
  • o punerea în acord cu planul european de combatere a cancerului,
  • o reformularea într-un cadru logic care să întrunească criteriile unui instrument de planificare,
  • o completarea cu o analiză de situație a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie şi despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect şi sustenabil.(detalii)
  •  Este regretabil că profesorul Cadariu a ales să se afunde într-o dispută publică de orgoliu cu profesorul Rafila, ministrul Sănătății, în locul unei atitudini constructive.