EXCLUSIV. Alexandru Rafila: „Imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid este de cel puțin un an, nu șase luni; Abia în octombrie ajungem la 10 milioane de persoane vaccinate”

Alexandru Rafila, invitat în studioul RomâniaTv, s-a declarat convins de faptul că imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid este de cel puțin un an, nu de șase luni.

27 apr. 2021, 21:25
EXCLUSIV. Alexandru Rafila: „Imunitatea oferită de vaccinul anti-Covid este de cel puțin un an, nu șase luni; Abia în octombrie ajungem la 10 milioane de persoane vaccinate”

„Timp de o lună de zile, unul din caii de bătaie ai lui Voiculescu a fost legat de cei care s-au vaccinat peste rând. Faptul că a făcut din asta o campanie care a avut ca efect compromiterea încrederii populației în campania de vaccinare.

Eficacitatea vaccinului o să fie de cel puțin un an de zile, nu de șase luni. În ce am citit eu nu se făcea referire la jumătate de an. Imunitatea obținută după vaccin e diferită, merge spre un an. Depinde mult de fiecare vaccin și de imunitatea individuală. Eu cred că imunitatea la marea majoritate a celor vaccinați va avea o valabilitate de cel puțin 12 luni”, a declarat Rafila la RomaniaTv.

Alexandru Rafila e de părere că abia la 1 octombrie vom avea în jur de 10 milioane de persoane vaccinate în România, în cel mai bun caz.

„Cea mai mare prostie de la început a fost politizarea pandemiei. Cei care au făcut acest lucru nu și-au dat seama ce efect are. Duce la prăbușirea încrederii oamenilor. Nu poți controla pandemia dacă nu ai populația parteneră. Ce se întâmplă acum cu vaccinarea e și rezultatul neîncrederii populației în autorități. Efectele le vom simți cu toții, dacă nu reușim să controlăm pandemia, așa cum reușesc alte țări. Eu cred că dacă la 1 octombrie renunțăm la mască și la restricții ar fi bine. Ar fi ideal, din punctul meu de vedere, și rezonabil. Abia atunci cred eu că vom ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate.

Ritmul de vaccinare de 100.000 de doze pe zi ne va duce undeva la începutul lui octombrie. Trebuie să atragi oamenii. Cum? Să le fie ușor să se vaccineze, să fie undeva aproape de casă, să meargă cu buletinul. Trebuie găsită o soluție și cu medicii de familie. Trebuie stimulați simplu, din punctul meu de vedere. Dacă reușesc să vaccineze un anumit număr de persoane, să primească o primă. Nu e ca și cum primesc o sumă de bani degeaba”.