EXCLUSIV Alexandru Rafila, revoltat de Ordinul lui Arafat: „Există la fel de multe persoane care mor din cauza lipsei accesului la serviciile medicale”

Alexandru Rafila este revoltat de Ordinul dat de Raed Arafat privind limitarea accesului la serviciile medicale. Deputatul PSD spune că este dreptul tuturor românilor să aibă acces la serviciile medicale.

07 oct. 2021, 21:31
EXCLUSIV Alexandru Rafila, revoltat de Ordinul lui Arafat: „Există la fel de multe persoane care mor din cauza lipsei accesului la serviciile medicale”

Alexandru Rafila, revoltat de Ordinul lui Arafat. Deputatul PSD trage un semnal de alarmă şi spune că dincolo de numărul mare de decese provocate de covid-19, există la fel de multe persoane care mor din cauza lipsei accesului la serviciile medicale.

Alexandru Rafila, revoltat de Ordinul lui Arafat: Problemele bolnavilor cronici s-ar putea agrava

„Dincolo de numarul de morti de covid, exista la fel de multe persoane care mor din cauza lipsei accesului la serviciile medicale. A fost adoptat un ordin care limiteaza accesul la serviciile medicale, cu exceptia urgentelor. În cazul pacientilor cu boli cronice, multi sunt vaccinati si nu vor avea acces la serviciile medicale, iar bolile lor s-ar putea agrava.

Trebuie sa gasim un echilibru, este dreptul tuturor sa aiba acces la serviciile medicale. Prioritizarea inseamna niste criterii. Care sunt aceste criterii?”, a declarat deputatul PSD la România Tv.

Citeşte şi Un medic a răbufnit după ce Arafat a decis amânarea operaţiilor: Vinovați sunt Șoșoacă și covidioții! Există un procent mic de năuci și printre cei din breasla noastră

Reamintim că ordinul DSU referitor la tratarea în sistemul spitalicesc doar a urgenţelor medico-chirurgicale, emis în urmă cu câteva zile şi avizat de Ministerul Sănătăţii,  a fost criticat de mai multe organizaţii ale pacienţilor.

Raed Arafat a subliniat la sfârşitul şedinţei de guvern de miercuri seară că ordinul nu închide spitalele şi că măsura este una temporară.

„Ordinul de limitare a activitati medicale în spitale nu închide spitale, nu închide serviciile ambulatorii. E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial. Îmi pare rău că ordinul din medicina de dezastre nu e în concordanță cu Constituția României. E dreptul oricăruia să se îndrepte în justiție, vom explica acolo ce am făcut. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia in care ne aflam. Avem cazuri care au nevoie de resursa umana suficienta dedicata lor. Medicul decide care sunt urgenţele. Manualele descriu acest lucru, prioritizare exista. Un pacient care are o problema care necesita investigatii poate fi facuta ambulatoriu. Salvarea de viata are prioritate. Nu suntem nici prima nici ultima tara care ia aceasta masura. Masura e temporara si este o masura ca reactie la situaţia pe care o avem”, a declarat şeful DSU la finalul şedinţei de guvern de miercuri seară.

Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, că PSD cere convocarea conducerii Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.