EXCLUSIV Anunțul ministrului Muncii despre pensionarea anticipată: „Penalizarea pentru pensionarea înainte de împlinirea vârstei standard a scăzut în noua lege”

Pensionarea anticipată nu este penalizată dacă pensionarul a contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani. În plus, penalizarea pentru cei care se pensionează înainte de împlinirea vârstei standard a scăzut, de la 30%, cât era în vechea lege, la 24%, precizează ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu.

04 apr. 2024, 21:09
EXCLUSIV Anunțul ministrului Muncii despre pensionarea anticipată: „Penalizarea pentru pensionarea înainte de împlinirea vârstei standard a scăzut în noua lege”

Pensionarea anticipată este posibilă, potrivit legii, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, cu condiţia ca persoanele care vor să se pensioneze anticipat să fi realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât perioada completă de cotizare prevăzută de lege.

Dacă avem un bărbat care și-a început activitatea profesională la 20 de ani, la 60 de ani poate ieşi la pensie fără penalizare, chiar daca vârsta standard de pensionare e 65 de ani la bărbati.

În ceea ce priveşte femeile, ele beneficiază de drepturi spuplimentare: perioada de concediu de creştere copil este considerată stagiu contributiv, iar pentru fiecare copil născut şi crescut până la 16 ani, femeile beneficiaza de o reducre a vârstei de pensionare cu 6 luni. Adică o femeie care a avut un copil poate avea scăderea vârstei de pensionare cu 6 luni, pentru 2 copii – cu un an, pentru 7 copii – cu 3 ani jumate.

Citeste si EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, detalii de ultim moment despre recalcularea pensiilor: „Absolut toate pensiile se vor recalcula. Veți vedea că este o lege bună, care îi va mulțumi pe români”

Penalizarea pentru pensionare anticipata a scăzut. Dacă in vechea lege penalizarea era de 30%, in noua lege aceasta este de 24%”, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu în emisiunea România la raport

Legea permite cumulul pensiei cu salariul în cazul celor care vor să muncească şi după împlinirea vârstei de pensionare

Ministrul Muncii a precizat, totodată, că în cazul celor care aleg să-şi continue activitatea şi după împlinirea vârstei standard de pensionare, pensia se va cumula cu salariul.

„Articolul 46(2) reprezintă un articol care pleacă de la a da posibilitatea celor care vor să rămână în activitate cu acordul angajatorilor, care pana acum era de până la 3 ani (puteau să rămână doar 3 ani mai mult faţă de limita de pensionare), de prelungire a vieţii profesionale.

Articolul este scris astfel încât reprezintă optiunea angajatului de a-şi continua activitatea aşa, având optiunea de a castiga puncte de stabilitate. În cazul in care am fi avut şi pensie pentru limita de varsta, si venitul generat prin salariu am fi cumulat 3 beneficii. Dacă vom merge la art 105 din legea pensiilor vom vedea că în sistemul public de pensii pensionarii pot cumula pensia cu venitul.

Avem următoarele situaţii în care pensionarul optează să își ia pensia, să își inceteze raportul de muncă si dupa aceea, in baza unui nou raport de serviciu, să poată cumula pensia cu salariul. La finalul perioadei pe care o lucrează suplimentar are dreptul sa solicite recalcularea pentru perioada in care a lucrat sau să rămână în activitate şi sa obtina puncte de stabilitate„, a precizat ministrul Muncii la România TV.