„Ne confruntăm cu întreruperi masive de curent în aceste regiuni. Transportul electric este afectat pe scară largă, iar trenurile și alte mijloace de transport public s-au oprit. Le cerem călătorilor să manifeste răbdare, întrucât echipele de intervenție lucrează intens pentru a rezolva situația”, a transmis Kupka pe rețeaua X.
Compania de transport CEPS a confirmat că o parte semnificativă a sistemului național de alimentare cu energie erau nefuncțională, iar numeroase substații au fost afectate.
În Praga, toate cele trei magistrale de metrou și liniile de tramvai au fost oprite. Situația a determinat intervenția rapidă a pompierilor, care au fost chemați în peste 12 locații din Boemia Centrală pentru a scoate persoane rămase blocate în lifturi. Probleme majore s-au semnalat și în regiunile nordice Liberec și Ústí nad Labem, unde sistemele electrice ale transportului public au cedat.
Vezi și Blackout masiv în Cehia, s-au oprit metroul şi tramvaiele al Praga, sunt persoane blocate în lifturi
În contextul acestui blackout din Cehia, ministrul Energiei din România, Bogdan Ivan, a intervenit la România TV, unde a spus dacă țara noastră este în pericol de pană de curent.
„În momentul de față, cea mai mare presiune este în timpul zilei, pentru că este o perioadă toridă, este cea mai călduroasă perioadă din an și, automat, este un volum uriaș de consum. Sunt foarte multe aparate de aer condiționat pornite. Datele pe care le am de la colegii mei, de la Comandamentul pentru Protecție Energetică, sunt următoarele – a fost un defect, au fost scoase cinci stații electrice mari din rețeaua electrică de transport și au afectat un consum de aproximativ 2500 de megawați pe oră.
Ceea ce vă pot spune despre România este următorul lucru – nu suntem afectați de acest incident. Deși suntem interconectați cu cei din Cehia, noi avem capacități de producție proprii și, automat, nu depindem de potențialele importuri de energie în orele de vârf. Chiar ieri am avut o ședință la Comandamentul pentru Situații de Urgență în Energie și am văzut toate aceste cifre împreună cu specialiștii, distribuitorii și inclusiv cu cei mai importanți oameni în materie de management. În momentul de față, noi avem un consum undeva la 6000 de megawați pe oră, producem la undeva 5800, importăm cam 200.
Nu suntem în risc, avem rezerve la Hidroelectrica, lacurile sunt umplute în proporție de 94%, pentru situația în care vârful de consum între orele 19 și 21, faptul că este o perioadă foarte caldă aduce o cantitate mai redusă de precipitații în bazinele hidrografice și, automat, o cantitate mai mică de energie pe hidro, dar, în același timp, avem o producție record de energie solară. Aproximativ 31% din energia care se produce în România vine din segmentul de energie solară.
Așa că suntem în echilbru, ieri am luat o decizie foarte importantă legată de toți transportatorii de energie și anume defrișarea tuturor zonelor care sunt tranzitate de liniile de înaltă tensiune. Una peste alta, nu suntem în risc și am luat toate măsurile pentru a ne asigura că avem energie și că suntem pregătiți pentru orice provocare.”, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la România TV.